Az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség (EU-OSHA) kétéves tájékoztató kampányt indított a munkahelyeken előforduló veszélyes anyagok használatából eredő veszélyforrások tudatosítására - mondta Simon Attila, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkára sajtótájékoztatón.

Az Európai Unióban 2015-ben készített felmérés szerint a munkavállalók 17 százaléka érintkezett naponta vegyipari termékekkel, ugyanez az arány volt Magyarországon is, az adatok pedig ma is helytállóak.

A veszélyes anyagok kezelésére vonatkozó szabályok betartásával nem a nagyobb cégeknél, hanem elsősorban a mikro, kis- és közepes vállalkozásoknál vannak problémák Magyarországon - mondta a helyettes államtitkár az MTI híre szerint.

Simon Attila szerint fontos, hogy a munkavállalók tisztában legyenek a veszélyes anyagok pontos használatával, illetve a nem megfelelő használat következményeivel, mert a veszélyes anyagok helytelen kezelése miatt kialakuló betegségeknél évekig tart a lappangási idő. Nehéz ok-okozati kapcsolatot találni a dolgozó által korábban felhasznált anyagok és a kialakult betegség között. Példaként a már betiltott azbesztet említette, ahol 25 év a lappangási idő.

Magyarországon a munkáltatók kötelesek a járási hivataloknál található munkavédelmi hatóságnak bejelenteni, hogy milyen rákkeltő anyagokat használnak, ez hány dolgozójukat érinti, és őket név szerint is be kell jelenteniük. Ezeket a dokumentumokat a munkavédelmi hatóságnak 50 évig kell megőriznie. Ezt a nyilvántartási rendszert nevezte Borhidi Gábor, az Országos Munkavédelmi Ügynökség munkavállalói oldalának ügyvivője "rákregiszternek".

A helyettes államtitkár szólt arról is, hogy az EU-OSHA korábbi - Egészséges munkahelyet minden életkorban című - kampányához hasonlóan most is díjazzák a munkaadók által már kidolgozott jó gyakorlatokat. Két kategóriában - a 100 munkavállalónál kevesebbet, illetve több dolgozót foglalkoztató - cégek küldhetik be pályázataikat 2018. december 28-ig.

Borhidi Gábor arra hívta fel a figyelmet, hogy az NGM munkavédelmi főosztályának jelentése szerint 2017-ben a munkavédelmi ellenőrzéseknél a legtöbb (4295) intézkedés a veszélyes anyagok alkalmazásából eredő kockázatok becslésével, értékelésével kapcsolatos szabályok megszegésével állt összefüggésben.

Az európai vállalkozások 38 százaléka rendszeresen használ veszélyes anyagokat, amelyek évente 120 ezer daganatos megbetegedést és 80 ezer halálesetet okoznak.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a 2019 októberében záruló kampány megvalósításáért Magyarországon az EU-OSHA nemzeti fókuszpontja felel, amelyet az NGM munkavédelmi főosztálya működtet. A kampányban az uniós országok mellett többek között Svájc és Norvégia is részt vesz, a rendezvény-sorozathoz összesen 30 európai ország csatlakozott - írta az MTI.