Az állandó munkahelyi zaj nem csak a hallást károsíthatja, de megemeli a vérnyomást és a koleszterinszintet is, így súlyos betegségek kialakulásához vezethet – írja a Házipatika.

 Az Egyesült Államokban minden negyedik dolgozó az egészséges határértéket meghaladó zajterhelésnek van kitéve, így ez az egyik legkomolyabb munkahelyi veszélyforrás. Ráadásul nem csak a hallást rombolhatja az állandó magas zaj, de a legújabb kutatási eredmények szerint a magas vérnyomás és koleszterinszint kialakulásához is hozzájárulhat.

Az USA munkavédelmi kutatóintézete (National Institute for Occupational Safety and Health - NIOSH) végzett egy kutatást, melyből kiderült: az Egyesült Államokban körülbelül 41 millió ember volt kitéve legalább egy munkahelyén egészségtelen mértékű zajterhelésnek, 14 százalékuk az elmúlt egy évben. 

A munkahelyi zajban dolgozók 12 százalékának volt valamilyen szintű halláskárosodása, 24 százalékuknál okozott amagas vérnyomásgondot, 28 százaléknak pedig magas volt a koleszterinszintje is. Bár az utóbbi két betegség amúgy is elég gyakori, a kutatás szerint a zajterhelés is szerepet játszhat a kialakulásában. A magas vérnyomásos esetek 14, míg a magas koleszterintszint okozta problémák 9 százaléka vezethető vissza a munkahelyi zajra. Az ehhez köthető halláskárosodásos esetek aránya ennél is magasabb, 58 százalék.

Legnagyobb arányban a bányászatban (61 százalék), építőiparban (51 százalék), illetve a feldolgozóiparban (47 százalék) dolgozók vannak kitéve a zajterhelésnek.  A kutatóintézet felmérése szerint a kötelező biztonsági előírások mellett is nagy arányban vannak olyan dolgozók, akik tartós egészségkárosodást szenvednek a túl hangos munkakörnyezet miatt. Hogyha a terhelést az összes munkahelyen a veszélyes szint alá lehetne csökkenteni az USA-ban, azzal 5 millió ember halláskárosodását lehetne megelőzni - vélekednek. Emellett jelentősen csökkenne a magas vérnyomással és a magas koleszterinszinttel küzdők száma is, amelyek a szív- és érrendszeri megbetegedések egyik elsődleges kockázati tényezői. 

A Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének (SINOSZ) adatai szerint Magyarországon a lakosság 10 százaléka, közel egymillió ember küzd valamilyen hallásproblémával. Körülük 60 ezren siketek, 300 ezren pedig súlyosan nagyothallók. A magas vérnyomásban szenvedők aránya még ennél is nagyobb, egyes kutatások szerint a magyar lakosság negyedét, tehát 2,5 millió embert érint.

Forrás: Házipatika