December 8-án jelent meg az Amerikai Rákkutatási Egyesület periodikájában (Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention) egy összefoglaló elemzés, amely ismételten aláhúzza, hogy a nők rendszeres éjszakai munkája fokozza a daganatos betegségek kialakulásának esélyét – olvasható a Mércén.

Régóta ismert, hogy a rendszeres éjszakai munka nagyon kockázatos az egészségre, de ezúttal egy metaanalízisről van szó, amely összesen 61 kutatás eredményein alapul, ezek pedig 114.628 rákbetegség és 3,9 millió páciens adatainak felhasználásával jöttek létre, Észak-Amerikában, Európában, Ausztráliában és Ázsiában.

A kutatók 11 daganattípus előfordulásának összefüggéseit vizsgálták, a hosszú éveken át tartó éjszakai műszakban dolgozó nők esetében. Egy másik elemzés pedig kifejezetten az ápolónőkkel foglalkozott, 6 ráktípust vizsgálva.

Konklúziójuk szerint a több éven át éjszakai műszakban dolgozó nők esetében 19%-kal növekszik meg a rák esélye, az éjjeleket alvással töltő társaikhoz képest. A legnagyobb mértékben a bőrráké (41%), ezt követi a mellrák (32%) és az emésztőszervrendszer daganatos megbetegedései (18%).

(Az emlőrák előfordulásának növekedését egyébként csak Észak-Amerikában és Európában rögzítették.)

Kutatások igazolják azt is, hogy az éjszakai műszakban töltött évek száma alapján is kimutatható a betegségek kockázatának növekedése – az emlőrák esetében pl. 5 év 3,3%-kal növeli az előfordulás esélyét.

A vizsgált munkakörök közül az ápolónők körében a legmagasabb e daganatos betegségek kialakulásának valószínűsége. Az éjszakai műszakban dolgozó ápolónők között az emlődaganat 58%-kal, az emésztőszervrendszeré 35%-kal és a tüdőráké 28%-kal volt magasabb a kontrollcsoportokhoz képest.

Ez az arány egyébként összefügghet azzal is, hogy az ápolónők ismeretei alaposabbak e téren, és gyakrabban vesznek részt orvosi vizsgálatokban, de azzal is összefügghet, hogy az ezeken a területeken dolgozó nők nemi hormonjainak szintje magasabb. Egy másik magyarázat szerint az éjszakai műszakban jóval intenzívebb lehet a munka. Ahogy ebből is kitűnik, számos kérdés nyitott e metaanalízis nyomán is.

A kutatók szerint viszont ezekből az eredményekből mindenképp az következik, hogy jóval nagyobb figyelmet kell fordítani az éjszakai műszakban dolgozó nők – és tegyük hozzá, férfiak – egészségének megóvására, és ennek keretében a szűrővizsgálatokra is.

Forrás: Mérce