Évi 40 milliárd fontot veszít a brit gazdaság az éjszakai munka miatt. Ez a GDP 1,8%-a. A BBC utánajárt, hogy mindez miért történik a világ egyik legfejlettebb gazdaságában – írja a HVG.

Temetői műszaknak hívják Angliában az éjszakai munkát, mert általános megfigyelés szerint közelebb visz a sírhoz. A WHO szerint a biológiai óra elromlik, és ennek nagyon komoly egészségügyi következményei lehetnek: szívbetegség, cukorbetegség, rák stb. Russel Foster a tekintélyes Oxfordi egyetem alváskutatója így magyarázza mindezt: a fény szabályozza a biológiai órát. Vagyis, ha valaki reggel megy haza, akkor a szervezete úgy reagál, mintha akkor kezdődne a nap.

Csakis úgy lehet rendesen elaludni, ha valaki teljesen kizárja a fényt. A biológiai óra így is sérül, mert a szervezet stresszként érzékeli a változást. Ez a stressz kiválthat magas vérnyomást és a nyomában szívbetegséget és kettes tipusú cukorbetegséget. Megfigyelték ugyanis, hogy az éjszakai műszakban az emberek többet esznek, és különösen sok szénhidrátot fogyasztanak. 35-40%-kal is növekedhet a szénhidrát-fogyasztása annak, aki éjszakai műszakban dolgozik. És ehhez nem is kellenek évek, elég 4-5 alkalom.

Ez persze csak az egyik oka annak, hogy a brit gazdaság évi 40 milliárd fontot veszít az éjszakai műszak miatt. A másik ok az alacsony hatékonyság. Az éjszakai műszakok termelékenysége messze elmarad a nappaliak mögött. Mindenki fáradt – akár beismeri ezt, akár nem. A reakcióidő hosszabb, több ezért a baleset. Akkor mégiscsak miért vállalják az emberek az éjszakai műszakot? Elsősorban pénzért.

A Princeton Egyetem felmérése szerint a fejlett országokban a munkavállalók körülbelül 7-15%-a dolgozik olykor éjszaka is. Döntő többségük a pótlékért, vagyis a több pénzért. De vannak más szempontok is: a BBC által megkérdezett Tracey Loscar mentős Alaszkában. Ott nincs leállás. Minden műszak 16 órás, vagyis elég gyakran éjszakás. 17 éve csinálja. Hogy bírja? „A családomnak jó ez a munkabeosztás, mert sok szabadnapom van, és akkor tervezhetünk közösen programokat a gyerekekkel. Persze mindennek megvan az ára: amikor elkezdem az első műszakot, akkor úgy érzem, hogy mindenre képes vagyok, meg tudnám váltani a világot. A negyedik műszak végén viszont a legszívesebben felrobbantanám az egész földgolyót. 17 éve csinálom ezt, és gyakran vagyok fáradt olykor hullafáradt” – nyilatkozta  a mentős nő, aki a BBC összeállításában mondta el a véleményét a temetői műszakról, ahogy Nagy-Britanniában az éjszakai műszakot hívják.

Forrás: HVG