Az utóbbi négy évben csaknem félmillióval nőtt a foglalkoztatottak száma Magyarországon, így nem csoda, hogy a munkabalesetek száma is növekedést mutat. A Nemzetgazdasági Minisztérium Munkavédelmi Főosztályának jelentéséből azonban kiderül, hogy a helyzet sajnos az arányokat tekintve is romlik, mert az ezer főre számolt munkabalesetek száma is évek óta stabilan nő.

Meglepetés, hogy nem a munkavédelmi szempontból igen rosszul álló építőiparban történik a legtöbb súlyos baleset, mert van egy ennél is rosszabbul teljesítő ágazat.

Ez pedig a mezőgazdaság, beleértve az erdőgazdálkodást és a halászatot is. A mezőgazdaságban tavaly 18 halálos baleset történt, míg az építőiparban 16-an haltak meg munka közben. Harmadik helyen a szállítás, raktározás áll, ahol 13-an vesztették életüket.

Összesen 80 halálos kimenetelű munkabaleset történt tavaly, emellett 97 súlyos baleset is volt, a kettő összegéből képzett mutató pedig most már három éve emelkedik. Ezer munkavállalóra tavaly 5,3 munkabaleset jutott, ez jóval magasabb arány, mint a 2012-es 4,4, a 100 ezer munkavállalóra jutó halálos balesetek száma pedig eközben 1,6 – 2 között maradt.

Szinte bárhova mentek ki a munkaügyi ellenőrök, 10-ből több legalább 7-8 esetben találtak valamilyen szabálytalanságot. Vagyis ágazattól függetlenül alig van olyan vállalkozás, ahol teljes mértékben betartanak minden szabályt. Bármennyire is igyekszik finoman fogalmazni a jelentés, a mezőgazdaságban és az építőiparban áldatlan állapotokról kénytelen beszámolni, amely évek óta nem javul.

Az állattartó telepeken az aknákat nem fedik le, védőkorlátokat nem alkalmaznak, a hígtrágya tárolókba simán beleeshetnek a munkások. Gyakoriak az állattámadások, az egyik halálos balesetet méhcsípések okozták.

Az erdőgazdálkodásban évről-évre rosszabb a helyzet, míg 2015-ben hárman haltak meg, tavaly már hatan, ebből hárman méh- vagy darázscsípések miatt. A munkáltatók nincsenek eléggé felkészülve erre, mint ahogy a kullancsok és a viperák ellen sem védekeznek megfelelően.

A rákkeltő anyagokkal dolgozó cégek száma évek óta 1400 körül van, és náluk általában nincsenek nagy munkavédelmi hiányosságok. A kkv-szektorban azonban számos olyan piaci szereplő lehet, amely vagy nem is tudja, hogy rákkeltő anyaggal dolgozik, vagy tudja, de arról nincs ismerete, hogy ezt jelentenie kellene, és a szabályokat ezért nem is tartja be rendesen.

A kivizsgált és megalapozottnak talált foglalkozási megbetegedések száma évente 250 körül alakul, ezen belül tavaly két halálos kimenetelű eset fordult elő. Egy kártevőirtó és egy erdőművelő egyaránt a nagy melegbe halt bele, hőgutát kapott.

Forrás: g7.24.hu