Egyelőre nincs megállapodás, de ez még változhat. A névtelen levéllel nem foglalkozik a makói gumigyár vezetése – írja a delmagyar.hu.

 Nem jutottak megállapodásra a makói gumigyár vezetésével a tegnapi tárgyaláson, de szakértők bevonásával további egyeztetéseket fognak folytatni – tudtuk meg Székely Tamástól, a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VDSZ) elnökétől. A konzultációra azért volt szükség, mert mint megírtuk, a péntek délutáni kánikula idején a Continental kazánjainál dolgozók az elviselhetetlen körülmények miatt – többen rosszul is lettek – felhagytak a munkával. Információink szerint szombat délelőtt is volt olyan dolgozó, aki a sürgősségin kötött ki.

Székely Tamás, a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke

A történtek hatására a szombat délutáni kazános műszakosokat elengedték, a vasárnapi műszakokat pedig nem kellett felvenniük az alkalmazottaknak - és emiatt nem érheti őket hátrányos jogkövetkezmény. Székely azt mondta, a további egyeztetések célja az, hogy a cégvezetéssel együttműködve olyan állandó rendet alakítsanak ki, amivel előre kezelni tudják a hőség idején fellépő körülményeket. A szakszervezet ennek érdekében ilyen esetekre a termelés csökkentését, a műszakok átcsoportosítását és különböző technikai jellegű megoldások alkalmazását javasolja.  

Nem reagálnak a névtelen levélre

Számtalan féligazságot, csúsztatást és igaztalan vádat tartalmaz a levél, ráadásul több évre visszamenően emleget fel olyan problémákat, amelyeket a gyár vezetése megnyugtató módon, a dolgozók érdekeit maximálisan szem előtt tartva már kezelt – ezzel indokolta a ContiTech vezetése lapunknak, hogy nem reagál a tegnapi cikkünkben, egy névtelen levél alapján felvetett panaszokra. A levél írója többek között arra hívja fel a figyelmet, hogy szinte teljesíthetetlen, a váci üzemben előírtnál jóval magasabb normákat várnak el tőlük, egészségre káros vegyi anyagokkal kell dolgozniuk, ami többeket megbetegített, és ventilátort, illetve álláskönnyítő szőnyeget is hiába kértek. A víz rossz minőségű, többen rosszul lettek tőle, a szabadságért pedig könyörögniük kell.

Forrás: delmagyar.hu

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ