Több mint 8 százalékkal növekedett a munkahelyi balesetek száma 2015-ről 2016-ra országos viszonylatban. A tendencia még erősebben jelentkezik hazánk nyugati területein – mondta el a Rádió Orienten Kard Enikő. A Szombathelyi Járási Hivatal Munkaügyi és Munkavédelmi osztályának vezetője szerint az emelkedő adatok egyik fő oka a javuló foglalkoztatásban rejlik.

Vas megyében tavaly a közel 9 százalékos országos átlagnál is jobban – majdnem 20 százalékkal – növekedett a munkahelyi balesetek száma – mondta el Kard Enikő. A Vas Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási, Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztályvezető főosztályvezető-helyettese ismertette: 2016-ban a megyében 921 bejelentett munkabaleset volt, amelyből hat súlyos és négy halálos kimenetelű volt.

A romló adatok egyik oka, hogy jelentősen növekedett a foglalkoztatás mértéke a térségben – vélekedett a szakember, hozzátéve: Vas megye rendelkezik az ország egyik legmagasabb foglalkoztatás rátájával, egyre többen találnak itt munkát.

Az osztályvezető elmondta, a Munkaügyi és Munkavédelmi Osztály az egészséget nem veszélyeztető, biztonságos munkavégzés feltételeinek betartatásáért felel, ezért ellenőrzi az illetékességi területén megtalálható valamennyi munkáltatót. Kiemelt feladatuk a súlyos életveszélyes, a súlyos csonkolásos, valamint a halálos munkabalesetek azonnali kivizsgálása, valamint a fokozott expozíció és a foglalkoztatási megbetegedés vagy gyanújának haladéktalan kivizsgálása. Emellett a munkaadók havi rendszerességgel beküldött munkabaleseti jegyzőkönyveinek feldolgozása és indokolt esetben egyes ügyek kivizsgálása is az ő munkakörük. Az előre meghatározott helyszíni vizsgálatok mellett élnek a be nem jelentett ellenőrzésekkel is – közölte a szakember – mert így bizonyosodhatnak meg a valódi munkahelyi szituációkról.

A foglalkoztatás körében bármilyen sérülés munkahelyi balesetnek számít.

A munkaadóknak a biztosítani kell az egészséges és biztonságos munkavégzéshez szükséges körülményeket.

Mint rámutatott, a legtöbb súlyos és halálos baleset az építőiparban történik, hiszen itt a legnagyobb a veszély. A balesetek leginkább abból erednek, ha nincsenek biztosítva a kollektív biztonsági feltételek, vagy nincs a helyszínen megfelelő védőeszköz.

Kitért arra is, hogy az úti balesetnek nevezik azokat sérüléseket, amelyeket a munkahelyre érkezve vagy attól távozva szenved el a munkavállaló. Az úti balesetet nem a munkavédelmi hatósághoz, hanem az egészségbiztosításhoz kell bejelenteni – emelte ki.

A Rádió Orient vendége felidézte, hogy a Vas Megyei Kormányhivatal Társadalombiztosítási és Foglalkoztatási Főosztálya, a Szombathelyi Járási Hivatal Foglalkoztatási, Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály Munkaügyi és Munkavédelmi Osztálya és a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében 2017. április 26-án került sor a „Munkabalesetben elhunytak, illetve megrokkantak" emléknapjának megtartására. Az eseményen elhangzott előadások témája a munkaügyi és munkavédelmi szabálytalanságok trendjeiről és az aktuális jogszabályváltozásokról, valamint a munkabaleseti, súlyos munkabaleseti statisztikákról és kivizsgálási tapasztalatokról szóltak – idézte fel az osztályvezető. Hozzátette, tervezik, hogy 2018-ban a Vas Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási, Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály Munkaügyi és Munkavédelmi Osztályának székhelyén az épület falán

a munkabalesetben elhunytak, illetve megrokkantak tiszteletére emléktáblát helyeznek el,

ahol koszorú elhelyezésével méltó módon tudunk majd emlékezni, és emlékeztetni a biztonságos munkavégzés feltételeinek betartatásának fontosságára. (op)