Egyre több idő bejutni a munkahelyekre, sokan napi egy óránál is többet töltenek ingázással. Kutatások szerint ez szorongáshoz vezethet, de még a válás esélyét is növeli. Ezért érdemes álláskereséskor és költözéskor komolyan venni ezt a szempontot is, ám ha elkerülhetetlen az ingázás, akkor is van néhány egyszerű módszer, amivel mérsékelhető az általa okozott kár – írja Haszon.

Mostanság mindenki költözési lázban ég, a hitelválság óta nem vásároltak ilyen sokan ingatlant, és a hitelfelvételi láz is csúcson van. A piac azonban nagyon kettős, mert míg Budapesten és a vidéki nagyvárosokban rakétaként lőttek ki az árak, a kisebb településeken és a főváros agglomerációjában kisebb mértékű a növekedés. Ezért, aki nem rendelkezik elég pénzzel, kénytelen kijjebb költözni, bevállalva akár a napi több órás utazást is a munkahelyre és vissza.

Ilyenkor persze mindenki számol: kell második autó, az üzemanyag vagy a vasúti bérlet is plusz kiadást jelent, ám az ingázás frusztráló hatásával már kevesebben számolnak. Egyébként hasonló a helyzet a világon szinte mindenütt: az USA-ban 25 millió ember ingázik napi legalább 90 percet a munkába, míg 600 ezren csak egy irányba legalább ennyit utaznak. Nagy Britanniában az átlagos utazással töltött idő 54 perc, de Milánóban például már 1 óra fölött van. Ez pedig megviseli az embereket: Egy a Ford megbízásából készült felmérés szerint az ingázók 63 százalékának nagyobb stressz a munkába eljutni, mint maga a munka.

Egy kormányzati megbízásból készült brit felmérés szerint a sokat ingázók hajlamosabbak a szorongásra, és úgy általában kevésbé elégedettek az életükkel. Egy másik kutatás szerint az ingázás rontja a munkahelyi teljesítményt, és a sokat utazók emiatt kevésbé elégedettek a munkájukkal is. Egy svéd tanulmány még ennél is tovább megy: azoknál a pároknál, ahol az egyik tag naponta 45 percnél többet ingázik, 40 százalékkal nagyobb a válás esélye.

És akkor még nem beszéltünk arról, hogy a Ford már említett kutatása szerint a hosszasan ingázók havonta legalább egy alkalommal elkésnek valamilyen közlekedési probléma miatt. Ez Budapesten valószínűleg még gyakoribb, hiszen a bejutás itt a késő vonatok, a balesetek miatti dugók és a rendszeresen leálló hármas metró miatt egyre kiszámíthatatlanabb.

Ezért fontos, hogy amikor új lakóhelyet keresünk, akkor mindenképp vegyük figyelembe az ingázással töltött időt is, illetve munkahely keresésnél ez is legyen fontos szempont a karrier és a fizetés mellett. Persze nem mindig van választási lehetőség, és elkerülhetetlen a dolog. Néhány trükkel azonban feldobható az ingázás is, és csökkenthetők az ezzel járó negatív lelki hatások. Az idegenekkel való beszélgetés például bizonyítottan sokat segít, illetve érdemes a közlekedési eszközöket is variálni időnként. Ha van olyan kolléga, akivel az útvonal egy részén időnként összefutunk, akár megbeszélhetünk vele egy fix találkozási pontot, hogy mindig legyen társaságunk. Egy kanadai kutatás szerint pedig azoknak, akik bringával ingáznak, sokszor maga az utazás a nap legjobb része. Ha lenne hasonló hazai felmérés, valószínűleg ez is hasonló eredménnyel járna. 

Forrás: Haszon