A Fővárosi Főügyészség megszüntette a nyomozást az MTVA vezető tisztségviselőinek titkos lehallgatása ügyében, ugyanis szerintük ilyen jellegű bűncselekményt csak más lakásában lehet elkövetni, az állami média irodáiban, tárgyalóiban nem. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke azonban ezt nem így látja – írja az InfoRádió.

Tavaly tavasszal derült ki, hogy a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alapnál lehallgató- és videórögzítő berendezésekre bukkantak Vaszily Miklós vezérigazgató tárgyalójában, valamint Vas Imre üzemeltetési igazgató és Enyedi Csaba vezérigazgatói kabinetvezető irodáiban. A rendőrség nyomozni kezdett. Tíz hónap után az ügy átkerült a Fővárosi Főügyészségre.

Az eljárásban tiltott adatszerzés bűntette miatt a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodája két gyanúsítottat hallgatott ki.

Az eljárás során keletkezett iratokat a Fővárosi Főügyészség megvizsgálta, és ennek eredménye alapján a tiltott adatszerzés bűntette miatt a két gyanúsítottal szemben folytatott nyomozást megszüntette. Azzal érveltek, hogy az MTVA irodái, illetve tárgyalói nem lehetnek a tiltott adatszerzés elkövetésének helyszínei.

Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke azonban másképp látja az ügyet.

„Munkahelyen rejtett kamerás felvételt nem végezhet senki, csak a két kivétel: a rendészeti vagy a nemzetbiztonsági szerv. Semmilyen más helyiségben sem lehet rejtett kamerás felvételt végezni. Polémia alakult ki, hogy egyrészt mi minősül lakásnak, másrészt más lakásának. Saját lakásban is megvalósulhat a jogellenes adatkezelés, csak legfeljebb ez nem minősül tiltott adatszerzésnek, de más bűncselekménynek, például visszaélés személyes adattal megvalósulhat. Ez is nyomozóhatósági kompetencia.”

A Fővárosi Főügyészség az InfoRádiót arról tájékoztatta, hogy a fenti részmegszüntetés mellett az ügyben felvetődöttek további bűncselekmények is. A kettős felhasználású termékkel visszaélés bűntette és a haditechnikai termékkel vagy szolgáltatással visszaélés bűntette gyanúja miatt tovább nyomoznak február 25-ig.

Forrás: InfoRádió