Mit tehet a munkavállaló, akivel szemben trükközik a munkaadó a rájuk kényszerített béremelés miatt és ugyanannyival vágták meg a béren kívüli juttatásait, amennyivel a bérét növelni kellett. Kártyás Gábor munkajogászt a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában kérdezte Pikó András. A szakember azt mondta, a munkáltatónak kétségtelenül van mozgástere és megteheti, hogy nem ad cafeteriát vagy csökkenti annak mértékét.

 Ha valakinek a munkaszerződésében az alapbéren felül szerepel a cafeteria, akkor azt nem változtathatja meg a munkáltató egyoldalúan, csak akkor, ha a cafeteriát a munkáltató egyoldalú kötelezettségvállalás alapján adta. 

A munkajogász közölte, a garantált bérminimum a teljes munkaidő ledolgozására jár, ha valaki részmunkaidőben dolgozik, akkor csak az időarányos részét kapja meg. Ezért a munkáltatók azzal próbálkoznak, hogy a munkavállaló már csak részmunkaidőben dolgozik és ezért nem fizetik meg neki a garantált bérminimum teljes összegét. Ez azonban biztosan szabálytalan - hívta fel a figyelmet Kártyás Gábor -, mert a munkavállaló tudta és beleegyezése nélkül nem lehet belőle teljes állású munkavállalóból részmunkaidős munkavállalót csinálni. Ezt a munkaszerződésben szabályozzák. 

Gyakori az is, hogy bár formálisan részmunkaidőbe van bejelentve a munkavállaló, de teljes állásban dolgozik és a különbözetet zsebbe kapja, ez is teljesen jogellenes és fekete foglalkoztatásnak minősül.

 Forrás: Klubrádió