Ki dönt a felmondási idő alatt kiadható, kiadandó szabadságról? Vannak-e korlátok? Lényegében ezekről érdeklődött az adozona.hu olvasója. A kérdésére Dr. Kéri Ádám ügyvéd válaszolt.

A kérdés részletesen így szólt: „Egy munkavállalónak a munkáltató felmondott. 2016. évre nem adták ki neki a törvényesen járó szabadságát. A munkavállaló azt szeretné, hogy igénybe vehesse a még ki nem adott szabadságát (a 2017. évi időarányosat is), és a munkaviszonya a felmondási idő lejárta, plusz a szabadságos napok száma alapján szűnjön meg, tehát nem a felmondási idő végével. Jogos a munkavállaló kérése, hiszen ez a munkáltatónak többletköltséget nem jelent?”

A munkáltató felmondása a munkáltató olyan, egyoldalú jognyilatkozata, amely alapján a munkaviszony a felmondási idő leteltével megszűnik. A munkaviszony akkor fog megszűnni, amikor a felmondási idő letelik, s ezen betegszabadság, szabadság stb. nem változtatnak és nem is változtathatnak. Nem jogos tehát a munkavállaló kérése.

A munkáltató a munkavállaló szabadságát a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) rendelkezéseinek megfelelően ki kell, hogy adja. A szabadság ugyanis a munkavállaló regenerálódására szolgál. A szabadság kiadása fő szabályként az esedékesség évében történik, kivételesen azt követően. Amennyiben ez a munkaviszony megszüntetéséig bármely okból nem történik meg, abban az esetben a szabadság ki nem adott részét meg kell váltani. A munkaviszony ugyanakkor hosszabb ettől nem lesz.

A lényeg tehát az, hogy a szabadság kiadása egyrészt ugyan a munkáltató kötelezettsége, de az ő kompetenciája is annak eldöntése, hogy mikor teszi azt meg. A munkavégzés alól ugyanakkor a munkavállalót a felmondási idő felére fel kell menteni. Dönthet úgy a munkáltató, hogy a felmondási idő másik felére, amely alatt a munkavállalót munkavégzési kötelezettség terheli, kiadja a szabadság egy részét. Azt is mondhatja persze, hogy nem adja ki, hanem az egész szabadságot megváltja. Amennyiben a munkavállalónak sok felhalmozódott szabadsága van, abban az esetben a felmondási idő alatt célszerű lehetőség szerint mindet kiadni, hiszen az egyrészt jár a munkavállalónak, másrészt pedig azzal költségeket is csökkenthet. Ezzel összefüggésben arra kell csupán ügyelni, hogy a munkavégzés alóli mentesítés idejére, ami a felmondási idő fele, szabadság nem adható ki.

Forrás: adozona.hu