Munkavállalónk 2016.03.30.-án előzetes letartóztatásba került. Munkaviszonyát nem szüntettük meg, a szabadságok kiadása után fizetés nélküli szabadságra vettük. Jelentettük, hogy szünetel a jogviszonya 2016.05.07.-óta. December 8.-án kiengedték az előzetes letartóztatásból lakhely elhagyási tilalommal. A lakhely és a munkahely ugyanabban a kerületben található. 2016.12.09-től kiírta az orvos keresőképtelen állományba. A kérdésem az lenne hogy 15 nap betegszabadság jár neki vagy arányosítani kell levonva a fizetés nélküli szabadság időtartalmát? Illetve a táppénznél (kifizetőhely vagyunk) mi lesz az irányadó időszak, táppénz mértéke? Az olvasói kérdésre a munkajog.hu szakértője válaszol.

A betegszabadság kiadása ugyanolyan módon történik, mint a szabadság kiadása: általános munkarend alkalmazása esetén a szabadságot munkanapokon kell kiadni. A betegszabadság azonban csak a nevében szabadság, és nem a szabadság szabályai vonatkoznak rá. Igénybevételéről nem a munkáltató vagy a munkavállaló dönt, a dolgozót akkor illeti meg, ha orvos igazolja a keresőképtelenségét.

Naptári évenként - amennyiben a munkaviszony egész évben fennáll - 15 munkanap betegszabadságot ad ki a munkáltató. Ha a munkaviszony év közben kezdődött, a munkavállaló a betegszabadság arányos részére jogosult.

A munkavállalót a betegszabadság tartamára a távolléti díj 70 százaléka illeti meg, mely az esedékesség időpontjában (december 9-én) érvényes alapbér.

A fentiek alapján a dolgozó munkaviszonyban volt, de nem biztosítási jogviszonyban, ezért is fizetnie kellett az egészségügyi szolgáltatási járulékot. A fizetés nélküli szabadság végeztével a munkáltató a 'T1041-es nyomtatványon jelenti be a dolgozót újra biztosítottként.

A betegszabadság munkaviszonyhoz kötött nem pedig biztosítási jogviszonyhoz, ezért arányosítani nem kell. A betegszabadság után táppénzre lesz jogosult a magánszemély, ha a betegsége továbbra is fennáll.

Forrás: munkajog.hu