A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) tapasztalatai szerint egyre több munkáltatóban merül fel, hogy biometrikus azonosítást alkalmazzon.

Évente több mint 100 olyan panasz, illetve konzultációs beadvány érkezik a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH), amelyek a munkahelyi adatkezelések területét érintik. Éppen ezért 2016 év végén a munkáltatók által végzett adatkezelésekről szóló tájékoztató anyagot hozott nyilvánosságra a szervezet honlapján. Ebben kitérnek a céges e-mail fiók használatára, a visszaélés-bejelentési, valamint a biometrikus beléptető rendszerre.

A hatóság tapasztalatai szerint egyre több munkáltatóban merül fel, hogy a papír vagy a mágneskártya alapú beléptetőrendszerek helyett biometrikus beléptetőrendszert alkalmazzon. Ebben az esetben a munkaidő nyilvántartást ujjlenyomat-leolvasással kapcsolnák össze – ismertette Osztopáni Krisztián. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság adatvédelmi szakértője hozzátette, ez nyilvánvalóan nem felel meg az adatvédelmi követelményeknek.

Mint mondta, a biometrikus beléptetőrendszereknek az uniós joggyakorlatban nagy múltja van. Egy 2012-es munkacsoporti ajánlás összefoglalja, hogy mely kérdéseket kell áttekinteniük a munkáltatóknak ahhoz, hogy ilyen rendszereket alkalmazzanak. Amennyiben enyhébb eszközökkel is el lehet érni az adatkezelés célját és van enyhébb korlátozó intézkedés, akkor a hatóság azt támogatja, mivel kevesebb személyes adatkezeléssel jár (pl. a munkaidő nyilvántartásánál, ha papír alapon, vagy elektronikusan egy táblázatban is lehet vezetni, akkor fölösleges összekapcsolni ujjlenyomat-olvasással) ‒ emelte ki a szakértő.

A gyakorlat szerint mindössze három-négy esetben fordultak a területet érintő kérdésekkel a munkáltatók a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz.

Osztopáni Krisztián úgy véli, leginkább olyan vegyszergyárakban és laboratóriumokban támogatható ez a típusú beléptetőrendszer, ahol közveszélyokozás lehetősége merül fel, vagy közegészségügyi kockázatai vannak annak, ha nem illetékes személy lép be az adott területre. (op)