Hatékony társadalmi párbeszéd kell

A munkavállalók jogi védelmének csökkentése nem járul hozzá a gazdasági növekedéshez és a munkahelyteremtéshez, a szabályozás rosszul megtervezett változtatása már rövidtávon is kedvezőtlen hatással van a foglalkoztatásra - derült ki a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) friss tanulmányából, amelynek elkészítéséhez 63 ország foglalkoztatási és gazdasági adatait használták fel 20 évre visszamenőleg.

Az ENSZ szakosított szervezetének a világ foglalkoztatási és szociális helyzetét felmérő jelentésének (World Employment and Social Outlook 2015: The Changing nature of jobs) készítői szerint ez ellentmond annak a globális pénzügyi válság idején számos - főleg európai - ország által alkalmazott intézkedésnek, amely során csökkentették a munkavállalók jogi védelmét arra hivatkozva, hogy ez elősegíti a gazdasági növekedést és a munkahelyteremtést.

    Steven Tobin, a tanulmány egyik készítője a jelentésről kiadott közlemény szerint elmondta: egyértelmű, hogy a foglalkoztatás körültekintő jogi szabályozása anélkül nyújt védelmet a munkavállalóknak, hogy veszélyeztetné a munkahelyteremtést. Számos fejlődő és feltörekvő ország erősítette a dolgozók védelmét anélkül, hogy ez visszavetette volna a munkahelyek létrehozását - jegyezte meg.

    A jelentés szerint az adott ország gazdasági, munkapiaci helyzetéhez nem igazodó, túl laza vagy túl szigorú szabályozás sem jó. Fontos az igazságszolgáltatás megfelelő működése is a jogszabályok betartatására.     

    Az ILO tanulmányának készítői rámutattak arra is, hogy azon országokban kiegyensúlyozott a munkajogi szabályozás, ahol hatékony társadalmi párbeszéd van a kormány, a munkáltatók és a munkavállalók között.
 


Ha Te is szeretnél a rabszolgatörvény ellen tiltakozni a Facookon és szeretnél egy ilyen keretet a profilképedre, akkor:
1. kattints a profilképedre
2. kattints a "keret hozzáadására"
3. írd be a keresőbe, hogy "Stop rabszolgatörvény"
4. húzással igazítsd a kívánt helyre
5. add meg, mennyi ideig akarod használni
6. fogadd el a változtatásokat

Eseménynaptár

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ