Ha egy társas vállalkozó egy másik foglalkoztatónál lévő 8 órás munkaviszonyából fizetés nélküli szabadságon van, és kapja a gyed ellátást, akkor a társas vállalkozásában meg kell-e fizetnie a kötelező járulékminimumot? Ha gyesen lesz, akkor már meg kell fizetni? Olvasói kérdésre dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő válaszolt az adozona.hu oldalán.

Az 1997. évi LXXX. törvény alapján járulékalap alsó határát arányosan csökkenteni kell azon időszak figyelembevételével, amely alatt a társas vállalkozó gyermekgondozási díjban részesül, illetve gyermekgondozást segítő ellátásban, kivéve, ha a gyermekgondozást segítő ellátás, gyermekgondozási segély időtartama alatt vállalkozói tevékenységét személyesen folytatja.

Azaz, ha a társas vállalkozó jogosult gyermekgondozási díjra, akkor a gyermekgondozási díj folyósítása alatt csak akkor fizet tb-közterheket, ha vesz fel jövedelmet. Ez esetben a tb-közteher alapja a felvett jövedelem.

Más a helyzet gyermekgondozást segítő ellátás (gyes) esetén, ugyanis a gyermekgondozást segítő ellátásban részesülő vállalkozó esetén a vállalkozó és a vállalkozás köteles a járulékokat és a szociális hozzájárulási adót legalább az úgynevezett minimális alapok után meg kell fizetni, azaz a

– 10 százalék nyugdíjjárulékot havonta legalább a minimálbér,

– 8,5 százalék egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulékot havonta legalább a minimálbér másfélszerese után, míg

– a vállalkozásnak a 27 százalék szociális hozzájárulási adót és a 1,5 százalék szakképzési hozzájárulást a minimálbér 112,5 százaléka után (azonban az egyéni vállalkozó – ha nincs alkalmazottja – nem fizet szakképzési hozzájárulást)

Megjegyzés: a minimálbér 2016-ban havi bruttó 111 ezer forint, legalább középfokú végzettséget igénylő tevékenység esetén pedig a garantált bérminimum, azaz havi bruttó 129 ezer forint.

Természetesen, ha a keresőtevékenységből származó jövedelem a fenti járulék, illetve szociális hozzájárulási adó minimális alapját meghaladja, akkor az lesz a tb-közterhek alapja.

Forrás: adozona.hu