Az anyuka jelenleg gyesen van, van főállású munkahelye, ahol állományban van, ahonnan gyesre ment. A gyes mellett egy másik munkáltató foglalkoztatni szeretné heti 15 órában, munkaviszonyban. Meg kell-e szüntetni a meglévő 8 órás munkaviszonyát a korábbi céggel, vagy vállalhat mellette részmunkaidős állást? Kell-e közölni a régi munkahelyen, hogy elvállalt egy részmunkaidős állást? Olvasói kérdésre Hajdu-Dudás Mária munkajogász ügyvéd válaszolt – írja az adozona.hu.

Nem kell megszüntetnie a kismamának a fennálló munkaviszonyát, nyugodtan létesíthet újabb, akár teljes-, de részmunkaidős foglalkoztatásra irányuló jogviszonyt is. Míg fizetés nélküli szabadságon van, ez a munkaidejét sem érinti. Ha majd újra munkába áll (lejár / vagy megszakítja a fizetés nélküli szabadságát), és a munkaidő-beosztásra figyelemmel egyszerre nem tudja megoldani mindkét helyen a munkavégzést (mert egyébként ennek sem lenne kizáró oka), kénytelen lesz az egyik jogviszonyát megszüntetni.

Arra nézve, hogy a kismamának kell-e közölnie a jelenlegi munkáltatója felé a jogviszony létesítésének tényét, a válasz az alábbi: ha a dolgozó a munkaszerződésben akként állapodott meg a munkáltatójával, hogy nem létesíthet újabb munkaviszonyt, vagy abban, hogy ennek tényét köteles előzetesen bejelenteni, abban az esetben ezen kötelezettség terheli. Azaz alaposan át kell olvasni a munkaszerződés rendelkezéseit.

Ugyanakkor az Mt. általános alapelveiből (együttműködési, tájékoztatási kötelezettség, jóhiszemű és tisztességes eljárás követelménye, jogos gazdasági érdek védelme) szerződéses kikötés hiányában is levezethető, hogy a munkavállaló utólagosan köteles újabb jogviszonyáról tájékoztatni a munkáltatóját.

Forrás: adozona.hu