Amíg országosan a vállalatok mintegy negyede, addig Budapesten közel egyharmada feketén foglalkoztatja munkavállalóit – mondta a Rádió Orientnek Sabacz Róbert, a Munkaügyi Ellenőrzési Osztály főosztályvezető-helyettese. Kiemelte: az illegális foglalkoztatás melegágya még mindig az építőipar, de sok ilyen esetet tárnak fel a kereskedelemben és a vendéglátóiparban is.

Az alkalmazottak számának növekedésével megnő az igény külön HR-es foglalkoztatására

A Munkaügyi Ellenőrzési Osztály idei vizsgálatainak fókuszában három terület állt. Első körben ellenőrizték a munkabérrel kapcsolatos szabályok betartását, vagyis azt, hogy a munkavállalók határidőre megkapják-e az őket megillető fizetésüket. „Erre a munkáltatóknak minden hónap 10-ig van lehetőségük” ‒ hívta fel a figyelmet Sabacz Róbert. Hozzátette: a tapasztalatok azt mutatják, hogy a vállalat mérete meghatározó, hiszen a legtöbb szabálytalanságot a közepes, 6-25 főt foglalkoztató cégeknél tapasztalták. Ennek oka mögött a főosztályvezető-helyettes azt látja, hogy nem foglalkoztatnak külön HR-es munkatársat, pedig érdemes lenne, hiszen a cégvezető egy személyben már nem tudja ellátni megfelelően ezeket a feladatokat.

 A fővárosban a legmagasabb a fekete foglalkoztatás

 „Amíg országosan a vállalatok mintegy negyede, addig Budapesten közel egyharmada feketén foglalkoztatja munkavállalóit” ‒ hívta fel a figyelmet Sabacz Róbert. Mint rámutatott, az illegálisan foglalkoztató vállalatok sok esetben – mivel az adófizetés megspórolása miatt olcsóbbak tudnak lenni – a tisztességesen működő cégektől veszik el a munkát. Ugyanakkor a hatóság első esetben csak figyelmeztetéssel élhet, s csak akkor szabhat ki bírságot, ha második esetben is szabálytalanságon kapja az illető vállalkozást. „A büntetés mértéke arányossági szempontokat figyelembe véve 30 ezer forinttól 10 millió forintig terjedhet” ‒ mondta.

 Csak a rendezett munkaügyi kapcsolatokkal rendelkező cég kaphat támogatást

 Érthető módon csak azok a vállalkozások kaphatnak támogatást, amelyek rendezett munkaügyi kapcsolatokkal rendelkeznek. Ugyanakkor mint azt Sabacz Róbert elmondta, ebben a tekintetben 2014-ben enyhítés következett be: csak azok a vállalatok veszítik el ezt a besorolást, akik két éven belül másodjára is elkövetik ugyanazt a szabálytalanságot. Ez alól egy kivétel van: a harmadik országbeli állampolgárok engedélymentes vagy engedélytől eltérő foglalkoztatása. „Ez esetben elég egyszer elkövetni a szabálysértést, hogy a munkáltató ne kaphasson semmilyen támogatást” ‒ hívta fel a figyelmet a szakértő.

 Megszűnik a fellebbezés a munkaügyi hatóság döntései ellen

 A jövő évi változások közül az egyik legismertebb, hogy ezen túl nem lehet majd fellebbezni a munkaügyi hatóság döntései ellen. Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy az érintettek elveszítenék jogorvoslati lehetőségüket, hiszen azt a bíróság előtt érvényesíthetik a továbbiakban – mondta Sabacz Róbert. (OP)