A munkáltató felmondását köteles megindokolni, az indok pedig a munkavállaló magatartásával vagy képességével, illetőleg a munkáltató működésével összefüggő ok lehet. A minőségi csere a felmondásokban gyakran használt, a munkáltató működésével összefüggő indok, amely azonban kapcsolatban áll a munkavállaló jellemzőivel is – írja a munkajog.hu.

A minőségi csere lényege, hogy a munkáltató a munkavállaló munkaviszonyát felmondással, azzal az indokkal szünteti meg, hogy helyette egy valamilyen szempontból magasabb végzettségű, képzettségű munkavállalót alkalmazzon. Ilyenkor tehát nem beszélhetünk a munkakör megszűnéséről, csupán a munkakör betöltéséhez szükséges képzettségi követelmények növekednek. A felmondás ezen típusát a munkavállaló képességeire alapított felmondástól is meg kell különböztetni: amennyiben például a munkakör betöltéséhez elvárás a folyékony angol nyelvtudás, hiába van a munkavállalónak felsőfokú angol nyelvvizsgája, ha munkavégzése során kiderül, hogy alapvető kommunikációs problémák miatt nem tud kapcsolatot tartani a külföldi ügyfelekkel. Ilyenkor a munkavállaló a képességére alapított ok miatt kerül eltávolításra a munkáltató szervezetéből, nem pedig minőségi csere indokával: a képességre alapított indok esetén az újonnan felvett munkavállaló felé sem kell magasabb szintű követelményt támasztani.

A felmondás indokolásának tartalmaznia kell, mi az a további követelmény, amely a munkakör betöltéséhez szükséges, azonban a munkavállaló nem rendelkezik vele. A minőségi csere esetén tehát a munkaviszony-megszüntetést nem az indokolja, hogy a munkavállaló munkavégzésével probléma lenne, az akár kiemelkedő is lehet. A munkaviszony-megszüntetés indoka ilyen esetben az, hogy valamilyen, a munkáltató működésében bekövetkezett változás miatt a munkakör ellátásához szükséges követelményekben is változás állt elő, amely változásnak a munkakört az adott időben betöltő munkavállaló már nem felel meg.

A minőségi cserére lehet példa, ha a munkáltató új külföldi üzleti partnerekkel szerződik, ezáltal szükségessé válik, hogy az adott munkakört betöltő személy az új üzleti partnerrel annak anyanyelvén kommunikálni tudjon. Előfordulhat az is, hogy a munkakörben a feladatok bonyolultsága oly tekintetben változik, hogy a középfokú végzettséggel rendelkező munkavállaló helyett felsőfokú végzettségű munkavállaló alkalmazása válik szükségessé.

A minőségi csere esetén a munkakör tehát – ellentétben a munkakör megszűnésének indokával – más munkavállalóval betölthető. Ennek az új munkavállalónak azonban rendelkeznie kell azzal a képzettséggel, végzettséggel, amelyre hivatkozással az előző munkavállaló munkaviszonya megszűnt. Jogellenes tehát a felmondás, ha a munkáltató azt az angol nyelvismeret hiányára hivatkozással adja ki, azonban az új munkavállaló angol nyelvismerettel szintén nem rendelkezik.

Ezen túl, a munkáltató csak olyan magasabb végzettség, képzettség előírására jogosult ilyen esetben, amelyre a munkakör betöltéséhez valóban szükség van. Így tehát, az a felmondásba foglalt indokolás, amely szerint a munkavállaló olyan munkavállalóra kerül lecserélésre, aki német nyelvtudással is rendelkezik, nem jogszerű, ha valójában a német nyelv használatára a munkakör betöltése során egy alkalommal sincs szükség. Ez esetben ugyanis a felmondás indokolására vonatkozó okszerűségi követelmény nem valósul meg, hiszen a német nyelvtudás hiánya nem teszi szükségessé a munkaviszony megszüntetését, tekintettel arra, hogy az az adott munkakörben nem használatos.

A minőségi cserére vonatkozó döntésnek ugyanakkor csak a szükségessége vizsgálható, de a célszerűsége nem. Az tehát már nem teszi jogellenessé a felmondást, ha a munkáltató által megkövetelt angol nyelvtudás a munkakörben használható, ám végeredményben nem kifizetődő az ilyen, magasabb képzettséggel bíró munkavállaló megfizetése.

Az szintén nem teszi jogellenessé a felmondást, ha az újonnan felvett munkavállaló egyéb szempontból nem rendelkezik olyan magas szakmai végzettséggel, annyi tapasztalattal, mint a felmondással érintett munkavállaló rendelkezett. A munkáltatónak tehát lehetősége van arra, hogy a munkakör betöltéséhez szükséges minden képzettségi követelményt átértékeljen, és adott esetben például a nyelvtudást előtérbe helyezze ahhoz képest, hogy a munkavállaló közép- vagy felsőfokú végzettséggel rendelkezik-e szakmájában.

A minőségi cserével indokolt felmondás jogszerűsége azonban mindig csak az adott körülmények ismeretében ítélhető meg. Így a minőségi cserével indokolt felmondás, majd az új munkavállaló felvétele során különös figyelemmel kell eljárni.

Forrás: munkajog.hu