Formaruha és kiegészítők viselését várja el a cég egy rendezvényen a dolgozóitól; kell-e utána adózni, mint természetbeni juttatás után, vagy adómentes is lehet? – kérdezte az adozona.hu olvasója. A kérdésre Surányi Imréné, okleveles közgazda szakértő válaszolt.

Kereskedő cég részt vesz egy kiállításon, ahol előírja a dolgozóknak a formaruha viselését a cipőtől kezdve a nyakláncig, az egységes megjelenés miatt. Ha a formaruhát megveszi a cég a dolgozóknak, akkor azt le kell-e adózni, mint természetbeni juttatást? Vagy lehet-e olyan ügyvezetői utasítást adni, ami előírja a cégérdekű használatot, és ez esetben mentesül a cég ezen tételek adózása alól? – kérdezte olvasónk.

Az adóhatóság szakértőnk ismert álláspontja szerint olyan esetekben, amikor a cég az általa biztosított ruházatot megveszi, és annak viselését a munkavégzés során megköveteli, alkalmazható a személyi jövedelemadóról szóló törvény 4. paragrafus (2a) bekezdésének a) pontja, feltéve, hogy a kötelezően viselendő ruházatot a magánszemély csak használatra kapja, és egyértelmű, hogy azon nem keletkezik tulajdonjoga (azaz a ruha, cipő, ékszerek stb. a cég tulajdonát képezik).

A hivatkozott rendelkezés szerint nem keletkezik bevétel valamely személy által a tevékenységében közreműködő magánszemély részére biztosított olyan dolog (eszköz, berendezés, jármű, munkaruházat stb.) használatára, szolgáltatás (világítás, fűtés stb.) igénybevételére tekintettel, amelynek használata, igénybevétele a munkavégzés, a tevékenység ellátásának hatókörében, a tevékenység ellátásának feltételeként történik. Ideértve azt is, ha ez iskolarendszeren kívüli képzés, betanítás, valamint a biztonságos és egészséget nem veszélyeztető munkavégzés feltételeinek a munkavédelemről szóló törvény előírásai szerint a munkáltató felelősségi körébe tartozó biztosítása.

Abban az esetben sem keletkezik bevétel, ha a dolog, a szolgáltatás személyes szükséglet kielégítésére is alkalmas, és a tevékenység hatókörében történő hasznosítás, használat, igénybevétel mellett egyébként az igénybevétel során nem zárható ki a magáncélú hasznosítás, használat, igénybevétel, kivéve, ha e törvény a hasznosítást, használatot, igénybevételt vagy annak lehetőségét adóztatható körülményként határozza meg.

Az a ruházati juttatás (ideértve a cég nevére szóló számlával történő elszámolási kötelezettség nélkül adott ruhapénzt, ruházati utalványt is), amely az előzőek szerinti feltételeknek nem felel meg, a munkavállaló bérjövedelmének minősül.

Forrás: adozona.hu