Kötelező-e legalább egy napra megszüntetni nyugdíjazáskor az egyéni vállalkozást? A tevékenység folytatása esetén kérhető-e visszamenőleg a nyugdíj? Olvasói kérdésre Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt az adozona.hu oldalán.

Olvasónk kérdése részletesen így szólt: Ha egy főállású egyéni vállalkozó eléri az öregségi nyugdíj korhatárát, akkor a nyugdíjazás napjára meg kell-e szüntetni az egyéni vállalkozói jogállását, majd a nyugdíjazást követő naptól ismét lehet egyéni vállalkozó? Tehát kell-e az egynapos megszakítás? A másik az, hogy lehet-e úgy kérni a nyugdíjazást esetleg visszamenőleg, hogy az életkor elérésekor nem szakad meg a főállású egyéni vállalkozás, hanem mondjuk 1-1,5 év múlva visszaadásra kerül a főállású egyéni vállalkozás, és ekkor kéri az eredeti dátumra vonatkozó nyugdíjazást természetesen az akkori jogszabályi feltételeknek megfelelően.

Szakértőnk válasza:

Kérdése első részére a válasz: nem, azaz annak érdekében, hogy az öregségi nyugdíj megállapítható legyen, nem kell megszüntetnie a vállalkozását, ugyanis a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (Tny.) végrehajtására kiadott 168/1997. (X.6.) kormányrendelet 9/A §-a arról rendelkezik, hogy az öregségi nyugdíj megállapítása során a Tbj. 5. § (1) bekezdés e)–f) pontja szerinti jogviszonyban álló személy – kiegészítő tevékenységűnek nem minősülő egyéni és társas vállalkozói jogviszonyban állók – esetén a biztosítási jogviszony megszűnése napjának azt a napot megelőző naptári napot kell tekinteni, amelytől kezdődően a nyugellátást megállapítják. A nyugellátás megállapításának napjától a vállalkozói jogviszony főállásúból automatikusan átváltozik kiegészítő tevékenységűvé.

A második kérdésére arról tájékoztatom, hogy a Tny. szerinti nyugellátás iránti igényt – a jogosultsági feltételek fennállása esetén – legfeljebb hat hónapra visszamenőlegesen lehet érvényesíteni. Amennyiben az érintett személy például 2016. január 1-jén tölti be a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárát és ezen időpontban rendelkezik 20 év szolgálati idővel, és biztosítási jogviszonyban nem áll, ezért legkorábban 2016. január 1-jétől öregségi nyugdíjra lehet jogosult.

Annak érdekében viszont, hogy a nyugdíj legkorábban ezen időponttól kezdődően megállapíthatóvá is váljon, a nyugellátás megállapítására irányuló igénybejelentést legkésőbb 2016. július 31-éig elő is kell terjesztenie a nyugdíjbiztosítási szervnél. Amennyiben a nyugellátás megállapítására irányuló igénybejelentés például 2016. október hónapban kerülne beterjesztésre, úgy a példa szerinti esetben a nyugellátás csak az igénybejelentést megelőző hatodik hónap első napjától kerülhetne megállapításra – tehát 2016. április 1-jétől –, függetlenül azon ténytől, hogy a nyugellátásra való jogosultsági feltételek már 2016. január 1-jétől fennállnak.

Forrás: adozona.hu