A munkajog.hu cikkében  a köztulajdonban álló munkáltatónál foglalkoztatott vezető állású munkavállalókra vonatkozó munkajogi szabályokat vizsgálták meg. Gyakori, hogy a köztulajdonban álló munkáltatók a vezetők esetében megfeledkeznek arról, hogy e munkaviszonyra a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (a továbbiakban: Mt.) vezető állású munkavállalóira vonatkozó rendelkezéseket is alkalmazni szükséges.

Aki köztulajdonban álló munkáltatónál létesít vezetőként munkaviszonyt, arra az Mt. XV. fejezetének a köztulajdonban álló munkáltatóval fennálló munkaviszonyra vonatkozó szabályain túl a vezető állású munkavállalókra vonatkozó szabályait is alkalmazni kell. Köztulajdonban álló munkáltató a közalapítvány, valamint az a gazdasági társaság, amelyben az állam, helyi önkormányzat, nemzetiségi önkormányzat, önkormányzati társulás, térségi fejlesztési tanács, költségvetési szerv vagy közalapítvány külön-külön vagy együttesen számítva többségi befolyással rendelkezik [Mt. 204. § (1) bekezdés, illetőleg a köztulajdonban álló gazdasági társaságok takarékosabb működéséről szóló 2009. évi CXXII. törvény (a továbbiakban: Kgttv.) 1. § a) pontja].

A felmondási idő kérdése

Az Mt. a köztulajdonban álló munkáltató esetében kimondja, hogy a kollektív szerződés vagy a felek megállapodása a munkáltatói felmondás esetén felmondási idő tekintetében a törvényi szabályoktól nem térhetnek el [Mt. 205. § (1) bekezdés a) pont]. Eszerint a köztulajdonban álló munkavállalóra vonatkozóan a felmondási idő harminc nap, ami a munkában eltöltött időtartam alapján arányosan növekszik. A köztulajdonban álló gazdasági társaságnál a felmondási idő tehát az általános szabályokhoz igazodik, a kollektív szerződéssel vagy a felek megállapodásával sem lehet ettől érvényesen eltérni, hosszabb felmondási időt sem lehet megállapítani. A vezető állású munkavállalók esetében ugyanakkor az Mt. kimondja, hogy a vezető munkaszerződése az Mt. Második Részében foglalt rendelkezésektől – az Mt.-ben foglaltak kivételével – eltérhet [Mt. 209. § (1) bekezdés]. A kivételek között nem szerepel a vezető állású munkavállalók esetében, hogy a felmondási időre vonatkozó törvényi szabályoktól ne lehetne eltérni. Felmerül kérdésként, hogy abban az esetben, ha a vezető állású munkavállaló köztulajdonban álló munkáltatónál áll munkaviszonyban, akkor ez rá nézve is kötelező szabály, vagyis ilyen esetben egy további korlátozásra, a felmondási időre vonatkozó szabályok megtartására is figyelemmel kell-e lenni.

Ebben a tekintetben Kgttv. csupán azt írja elő, hogy a köztulajdonban álló gazdasági társaság a közzététel időpontjában fennálló adatok alapján közzéteszi a vezető állású munkavállalók, valamint az önállóan cégjegyzésre vagy a bankszámla feletti rendelkezésre jogosult munkavállalók esetében – az Mt., kollektív szerződés, illetve a munkaszerződés alapján járó mértéket megjelölve – a rájuk irányadó végkielégítés, illetve felmondási idő időtartamát [Kgttv. 2. § (1) bekezdés c) pont cb) alpont]. Álláspontom szerint, ha a vezető állású munkavállalók esetében a köztulajdonban álló munkáltatónál fennálló munkaviszonyra vonatkozó szabályokat kellene kizárólagosan alkalmazni, úgy gyakorlatilag kiüresedne egy fontos törvényi rendelkezés azoknak az esetében, akik köztulajdonban álló munkáltatónál töltenek be vezető állású munkavállalóként munkaviszonyt.

Ezzel van összefüggésben az a tilalom is, amely szerint a köztulajdonban álló munkáltatóval fennálló munkaviszonyban a felek az Mt.-ben foglaltaknál hosszabb, legfeljebb hathavi felmondási időben nem állapodhatnak meg [Mt. 205. § (2) bekezdés a) pont]. A vezető állású munkavállalókra vonatkozóan ugyanakkor nem tartalmaz olyan rendelkezést az Mt., amely tilalmazná a törvényi szabályoktól eltérő felmondási idő ilyen mértékű alkalmazását, vagy akár az ennél hosszabb felmondási időt is. A köztulajdonban álló munkáltatóval fennálló munkaviszony és a vezető állású munkavállalóra vonatkozó szabályok is az Mt. munkaviszony egyes típusaira vonatkozó különös szabályokat tartalmazó XV. fejezetében kerültek meghatározásra, anélkül, hogy erre az esetre nézve maga a törvény egyértelmű iránymutatást adna. Azt gondolom, hogy a köztulajdoni jellege a munkáltatónak nem írhatja felül a vezető állású munkavállalókra irányadó szabályok alkalmazását.

A felmondási jog korlátozásának kérdése

Érdekes kérdésként merül fel a vezető állású munkavállalók esetében azon rendelkezés, amely szerint a felek megállapodása esetén – legfeljebb a munkaviszony kezdetétől számított egy évig – a munkaviszony felmondással nem szüntethető meg [Mt. 65. § (2) bekezdés]. A köztulajdonban álló munkáltatónál alkalmazott vezető állású munkavállaló esetében álláspontom szerint lehetséges az, hogy a felek egy évnél hosszabb időre is korlátozzák a felmondás lehetőségét, illetőleg ezen rendelkezés alapján álláspontom szerint akár ki is zárhatják azt, tekintettel arra, hogy az Mt. e szabálytól való eltérést is lehetővé teszi a vezető állású munkavállaló esetében, és nincs törvényi maximum abban a tekintetben, hogy ezt milyen hosszú időtartamra korlátozhatják a felek. A közös megegyezéses és az azonnali hatályú megszüntetés ebben az esetben is megmarad a felek számára. Az előbbieken túlmutatva, álláspontom szerint arra is lehetőség van a köztulajdonban álló munkáltatónál foglalkoztatott vezető állású munkavállalók esetében, hogy a munkáltató és a munkavállaló úgy állapodjanak meg, hogy a munkáltató nem szüntetheti meg felmondással a munkaviszonyt, a munkavállaló ugyanakkor az általános szabályok szerint szüntetheti azt meg. Ezt támasztja alá az Mt. azon általános szabálya is, amely a munkáltatói felmondást indokoláshoz köti, míg a munkavállaló számára nem ír elő ilyen kötelezettséget.

Forrás: munkajog.hu