Ha valaki gyesen van, és vissza akar menni dolgozni, akkor kell neki fizetésemelést adni? – kérdezte az adozona.hu olvasója. A kérdésre dr. Hajdu-Dudás Mária, munkajogász szakértő válaszolt.

Gondolom, ha volt a cégnél fizetésemelés. akkor persze kell a gyesről visszatérő kismamának is fizetésemelést adni, de ha nem volt, akkor csak neki nem kötelező az infláció mértékével megemelni a bérét – jegyezte meg olvasónk.

A munka törvénykönyve (Mt.) 59. paragrafusa az irányadó szabály ebben az esetben. Ennek az a lényege, hogy amikor újra munkába áll a kismama, akkor a munkáltatónak ajánlatot kell tennie neki a munkabére módosítására. Ebben az esetben a visszatérő munkavállalóval azonos munkakörű munkavállalók részére a munkáltatónál időközben megvalósított átlagos éves béremelés mértékét kell alapul venni. Ha ilyen munkavállalók nincsenek, abban az esetben a munkáltatónál ténylegesen megvalósult átlagos éves béremelés mértéke az irányadó – magyarázta szakértőnk.

Amennyiben az infláció mértékével növekedtek a bérek, akkor ezt az emelést a visszatérő dolgozó esetében is alkalmazni kell. Ha azonban béremelésre ilyen módon sem került sor, akkor e körben nincs kötelezettsége a munkáltatónak.

Ez a rendelkezés egyébként összhangban van azzal a szabállyal (Mt. 12. §), mely alapján a munka díjazásával kapcsolatban az egyenlő bánásmód követelményét meg kell tartani, mely megsértésének orvoslása nem járhat más munkavállaló jogának megsértésével vagy csorbításával. Tehát ha kizárólag a kismama kapna béremelést (megfelelő jogalap hiányában, melyet ezen 12. § (3) bekezdésében talál meg), az akár az egyenlő bánásmód követelményének sérelmével járhatna.

Forrás: adozona.hu