Elvesztette a munkakönyvét? Azt hitte, már mehet nyugdíjba, de a nyugdíjintézet nem találja ledolgozott éveit? Szinte mindenki belefut ezekbe a problémákba. Van, amikor igazolhatja tanúval a munkában töltött éveit, de van, amikor nem. Winkler Róbert nyugdíjszakértő megmondja az adozona.hu oldalán.

Olvasónk így ismerteti helyzetét: ki nem lehet tanú, ha a nyugdíjfolyósító nem találja a BHG-nál, és a PATEX-nál eltöltött éveimet, és elveszítettem a munkakönyvemet? Melyek azok a tényezők, amelyek kizárják, hogy valaki tanúsíthassa azt, hogy a kollégám volt az adott munkahelyeken? Olvasónk kérdésére nyugdíjszakértőnk a következőket válaszolja.

Az 1998. január 1-ig fennálló munkaviszony jellegű biztosítási jogviszonyok esetében – amennyiben azok a nyugdíjbiztosítási nyilvántartásban nem, vagy csak részben szerepelnek, továbbá amennyiben azokat az érintett munkavállaló okmánnyal, okirattal nem tudja igazolni – a munkavállaló a biztosítási kötelezettség fennállását tanúk nyilatkozatával is bizonyíthatja. Az ily módon történő bizonyítás viszont nem lehetséges olyan időtartamokra, amelyekre a jogszabály az igazolás módját egykorú okirathoz, társadalombiztosítási járulékfizetési kötelezettség teljesítéséhez kötötte, vagy a vitatott idő biztosítási kötelezettsége a jövedelem nagyságától függött. (Például: bedolgozói jogviszonyt nem lehet tanúkkal igazoltatni, hiszen ebben a jogviszonyban a kereset mértékétől függött, hogy az érintett munkavállaló biztosítottá vált-e vagy sem.)

A szolgálati idő tanúkkal történő esetleges elismerésére irányuló eljárás során bárki lehet tanú, aki az igénylő által vitatott munkaviszonyról ismerettel bír. Ugyanakkor meg kell említeni, hogy természetesen előnyt jelent, ha a tanú az igénylő közvetlen munkatársa volt, hiszen ily módon nagyobb ismerettel bír a vitatott munkaviszonyról.

Szeretném felhívni továbbá a figyelmét, hogy az 1997. december 31-ét követően fennálló munkaviszony jellegű biztosítási jogviszonyok esetén azonban a biztosítási kötelezettség fennállása mellett – azaz a munkaviszony tényén túl – a vitatott időszakra előírt nyugdíjjárulék levonásának tényét is bizonyítani szükséges. Ennek hiányában szolgálati idő elismerésére ugyanis nem kerülhet sor.

Forrás: adozona.hu