Amennyiben valaki tovább kíván dolgozni a nyugdíjkorhatár megszüntetését követően, úgy több lehetősége is van. Ha a munkáltató is beleegyezik, talán a legkézenfekvőbb a megszüntetés utáni új munkaviszony létesítése – mondta el a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

 

Ez ugyanis a versenyszférában korlátozás nélkül lehetséges, amennyiben nem kedvezményes nyugdíjról van szó. Ebben az esetben a nyugdíj összege is emelkedik – mutatott rá dr. Rózsa Petra.

A mértéket szintén törvény határozza meg a következők szerint: a nyugdíjasként történt foglalkoztatás, illetve egyéni vagy társas vállalkozóként végzett kiegészítő tevékenység alapján elért, nyugdíjjárulék-alapot képező kereset, jövedelem összege egytizenketted részének 0,5 százalékával emelkedik a nyugellátás.

A rögzített nyugdíj

Aki azonban a nyugdíjkorhatár elérésével nem kívánja megszüntetni fennálló munkaviszonyát, kérheti a nyugdíja folyósítás nélküli megállapítását. Ez a rögzített nyugdíj intézménye. Aki ezt a lehetőséget választja, nem kell felmondania munkahelyén és nem is minősül nyugdíjasnak, tehát az ehhez a jogálláshoz fűződő kedvezmények nem illetik meg.

Amennyiben a munka folytatásával további legalább 365 napi szolgálati időt szerez és ez idő alatt nem kéri a nyugdíja folyósítását (tehát nem megy nyugdíjba, munkaviszonya nem szűnik meg), a tényleges nyugdíjba menetel idején – ha számára kedvezőbb - választhatja a nyugdíjkorhatár betöltésére rögzített nyugdíjként kiszámított és az évenkénti emelésekkel növelt nyugdíját a tényleges nyugdíjba vonuláskor kiszámított összeg helyett.

Természetesen ehhez a lehetőséghez is szükséges a nyugdíjkorhatár betöltése és a legalább húsz év szolgálati idő megléte – figyelmeztetett a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

Azt, hogy melyik lehetőséget választja, mindenki maga döntheti el. Érdemes már jó előre tájékozódni a számításokról és konzultálni a munkáltatóval is a továbbfoglalkoztatás szándékáról.

Jó lehetőség a tovább foglalkoztatás

A továbbfoglalkoztatás jó lehetőség a nyugdíj kiegészítéséhez; ennek eldöntéséhez is érdemes lehet konzultálni már a nyugdíjba vonulást megelőzően akár a nyugdíjfolyósító hatósággal is az összeg tekintetében.

A szolgálati idő meglétével kapcsolatban is a hatóság tud iránymutatást adni – ehhez lehet segítség az egyeztető eljárás. Fel kell készülni azonban a hosszabb ügyintézési határidőkre és jó előre gondoskodni az adminisztratív teendőkről – hangsúlyozta végezetül dr. Rózsa Petra.

Forrás: Origo