Egy munkavállaló Budapest közigazgatási határán kívülről jár vonattal munkába Budapestre. Jól tudom, hogy a munkáltatónak minimum a helyközi bérlet 86 százalékát térítenie kell, és hogy ez adómentes? A 08-as bevallásban nem kell feltüntetni ugye? Van egyfajta MÁV-Volán kombinált bérlet, ez esetben is ugyanúgy adómentes a 86 százalék térítése? Hogyan kell mindezt könyvelni? Olvasói kérdésre Lepsényi Mária adószakértő válaszol az adozona.hu oldalán.

 A kormányrendelet értelmében a munkáltató köteles megtéríteni a munkavállaló munkába járását szolgáló teljes árú, valamint a közforgalmú személyszállítási utazási kedvezményekről szóló kormányrendelet szerinti utazási kedvezménnyel megváltott, illetve az üzletpolitikai kedvezménnyel csökkentett árú bérlet vagy menetjegy árának 86 százalékát, ha a munkavállaló

– belföldi vagy határon átmenő országos közforgalmú vasút 2. osztályán,

– helyközi (távolsági) autóbuszjáraton,

– elővárosi buszon,

– HÉV-en vagy

– menetrend szerint közlekedő hajón,

– kompon, vagy

– réven

utazik a munkavégzés helyére.

A munkáltató által fizetett napi munkába járással kapcsolatos költségtérítés ugyanis a bérlettel vagy menetjeggyel való elszámolás ellenében egyaránt azok árának legalább 86 százaléka. Itt kell megjegyezni, hogy a személyi jövedelemadóról szóló törvény (szja-törvény) erre vonatkozó rendelkezése értelmében akkor sem keletkezik adóköteles bevétel, ha a munkáltató a munkába járáshoz használt bérlet vagy jegy árát teljes egészében megtéríti.

A kifizetett összeget a 08-as bevallásban nem kell szerepeltetni.

A kérdés másik részét úgy értelmezem, hogy a bérlettel a MÁV és a Volán járatai is igénybe vehetők. Ebben az esetben az előzőekben említett rendelkezés az irányadó, vagyis a kifizetett összeg nem bevétel.

A MÁV-VOLÁN kombinált bérlet használhatóságával kapcsolatosan remélem, hogy az alábbi információ segítségére lesz Önnek.

Egyes személyszállítási szolgáltatók közös kombinált bérletjegyet vezettek be. A kombinált bérletjegy meghatározott helyközi és helyi járatokon használható. A kombinált bérletjegy tanúsítja, hogy az utas mikor vagy milyen időszakon belül, mennyi és milyen viszonylatú utazásra jogosult. A kombinált bérlet névre szóló, másra át nem ruházható, és a bérleten feltüntetik az indulási állomást, a célállomást, az útirányt és a km-távolságot is.

Abban az esetben, ha a kombinált bérlet megvásárlásakor a munkáltató nevére kiállított számlán a közlekedési társaság külön feltünteti a bérlet helyközi és külön a helyi utazásra jogosító vételár-részt, és az egyéb körülmények alapján megállapítható, hogy a munkavállaló a munkába járásról szóló kormányrendelet szerinti munkába járáshoz vásárolta a bérletet, akkor a munkáltató által viselt helyközi utazásra jogosító vételár-részre az szja-törvény 25. §-ának (2) bekezdése, a helyi utazásra jogosító vételár-részre pedig – a munkába járástól függetlenül is – a 71. § (1) bekezdésének (f) pontja alkalmazható.

Forrás: adozona.hu