Továbbra is magas az aránya azoknak a munkáltatóknak, amelyek nem vagy nem megfelelően jelentik be az alkalmazottat, ezáltal feketén foglalkoztatják – tudta meg a Magyar Idők. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal első negyedéves ellenőrzései során a munkáltatók negyedénél találkoztak az ellenőrök feketén foglalkoztatott munkavállalóval. A dolgozó munkaadója bevonása nélkül is ellenőrizheti, jogszerűen foglalkoztat­ják-e. A szabályszegő munkaadók súlyos büntetésre számíthatnak, az adósbesorolási rendszerben pedig kockázatos adózói minősítést kaphatnak.

Az ellenőrzött munkaadók 26 százaléka nem tett eleget a munkavállalóval kapcsolatos bejelentési kötelezettségének, vagy nem megfelelően járt el az első negyedévben – közölte a Magyar Idők kérdésére a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Az adóhatóság tapasztalatai alapján „feketén” alkalmazott munkavállalók legnagyobb arányban a kereskedelem, a vendéglátás, az építőipar és a mezőgazdaság területén találhatók. Számos szabálytalanságot tár fel az adóhatóság a foglalkoztatás terén a munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó, valamint a nyomozási, személybiztonsági, illetve őrző-védő tevékenységet folytató társaságok körében, azaz összességében a nagy élőmunka-ráfordítást igénylő szolgáltatást nyújtó vállalkozásoknál.

A dolgozók maguk is ellenőrizhetik, hogy munkaadójuk eleget tesz-e a munkaviszonyuk bejelentésével, valamint a járulékfizetéssel kapcsolatos kötelezettségének, anélkül, hogy a foglalkoztatót megkérdeznék erről vagy felelősségre vonnák – hívta fel a figyelmet az adóhivatal. Ügyfélkapus hozzáféréssel, a társadalombiztosítási egyéni számla alapján bárki megtudhatja, hogy a munkáltatója eleget tesz-e a foglalkoztatásával járó adókötelezettségeinek. Ügyfélkapus regisztráció hiányában is adott a lehetőség, hogy akár levélben, akár személyesen a lakóhelye szerinti kormányhivatal nyugdíjbiztosítási ügyfélszolgálatán kérje ki a társadalombiztosítási egyéni számlájának tartalmát, mindezt illeték- és költségmentesen.

A NAV az ez évre tervezett vizsgálatok során kiemelten ellenőrzi a be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztató, a bejelentési, változásbejelentési kötelezettségüket teljesítő, de járulékbevallást be nem nyújtó adózókat. A magas árbevétel és forgalom mellett kevés számú munkavállalót alkalmazók is ellenőrzésekre számíthatnak. Kiemelt figyelmet kapnak azok, akik a munkaerő-kölcsönzés konstrukciójával akarják megkerülni a járulékfizetést, az évek óta veszteséges, foglalkoztatottakkal rendelkező, de járulékbevallást be nem nyújtó egyéni vállalkozók, valamint az alternatív adózási formákat választó adózói körből kikerülők.

Súlyosan bünteti a NAV a feketén foglalkoztatókat: a munkáltatót egymillió forintig terjedő mulasztási bírsággal sújthatja. Emellett a hatóság a tevékenység helyszínét 12 napra lezárhatja, vagy üzlethelyiség nélkül végzett tevékenység esetén üzletzárást helyettesítő bírságot állapíthat meg. Ennek összege magánszemély adózónál 200 ezer, más adózónál pedig 500 ezer forint. A NAV emellett az internetes oldalán nyilvánosságra hozza azoknak az adózóknak a listáját, akik nem tesznek eleget kötelezettségüknek, az új adósminősítési rendszerben az ilyen adózók a kockázatos adósok közé kerülnek. A feketén foglalkoztatás miatt kieső adóbevételekre vonatkozóan hivatalos becslést nem készít az adóhatóság.

Forrás: Magyar Idők