Férfi munkavállaló – aki táppénzen van – június 3-án tölti be a 63. életévét, eléri a nyugdíjkorhatárt, szeretne nyugdíjba vonulni. A munkáltatónak mit kell tennie? Táppénz alatt kijelentheti a munkavállalót, majd vissza kell jelentenie munkaviszony melletti nyugdíjasként? Ha megszűnik a munkaviszony, nyugdíjat fog kapni a munkavállaló, és táppénzt nem? Olvasói kérdésére Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszol az adozona.hu oldalán.

Az öregségi nyugdíj attól a naptól állapítható meg, amely napon a jogosultsághoz szükséges feltételek bekövetkeztek. Az öregségi nyugdíjra vonatkozó jogosultsági feltételek: nyugdíjkorhatár betöltése, szükséges szolgálati idő (teljes nyugdíjhoz legalább 20 év, résznyugdíjhoz pedig legalább 15 év) megszerzése, valamint azon a napon, amelytől kezdődően az öregségi nyugdíjat megállapítják, az érintett személy ne álljon biztosításra kötelező jogviszonyban.

A megkeresése szerint az érintett személy táppénzes ellátásban részesül, a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt 2016. június 3-án tölti be.

Annak érdekében, hogy ezen személy részére 2016. június 3-tól kezdődően a nyugdíj megállapítható legyen, a biztosítási jogviszonyának meg kell szűnnie 2016. június 2-án. A nyugdíj megállapítása érdekében 2016. június 3-án ez a személy nem részesülhet táppénzben sem, illetve nem állhat biztosításra kötelező jogviszonyban.

A táppénzes állomány nem akadálya a munkaviszony megszüntetésének, azonban a felmondással a táppénzes állomány nem szűnik meg automatikusan, tehát a nyugdíj megállapítása érdekében a betegállományt is meg kellene szüntetnie a munkavállalónak.

Véleményem szerint az idő rövidsége miatt, amennyiben az érintett munkavállaló 2016. június 3-tól tényleg igénybe kívánja venni a nyugdíjat, kizárólag a munkaviszony közös megegyezéssel történő megszüntetése jöhet szóba, hiszen felmondás esetén a munkaviszony kapcsán – attól függően, hogy az érintett munkavállaló hány éve dolgozik a munkáltatónál – bizonyos mértékű felmondási idővel is számolni kell.

Közös megegyezés esetén viszont külön megállapodás alapján lehet rendezni a munkaviszony megszűnését, valamint az azzal kapcsolatos feltételeket.

Forrás: adozona.hu