Ezeket jó, ha tudja a fegyelmi büntetésről, a bérlevonásról, a munkaközi szünetről és a leltárfelelősségről – írja a 24.hu.

A próbanappal, próbaidővel és a közös megegyezéssel kapcsolatos típushibák után nézzük a további gyakori munkajogi eseteket és tévedéseket.

Fegyelmi büntetések

A munkáltató csak akkor élhet a fegyelmi büntetések eszközével, ha arról a munkavállalóval a munkaszerződésben megegyezetett, és betartja az erre vonatkozó szabályokat. Nem célszerű fegyelmi büntetéseket alkalmazni olyan esetekben, amelyek nem bizonyíthatók egyértelműen, vagy amelyek nem függnek össze a munkavállaló munkavégzésével.

Például fegyelmi büntetéssel lehet sújtani valakit azért, mert munka közben mobiltelefonált, de nem lehet azért, mert kiment a mosdóba. A fegyelmi büntetések mértéke nem haladhatja meg a munkavállaló egy havi bérét, és célszerű a munkaszerződésben mind a tényállásokat, mind pedig a büntetési tételeket egyértelműen rögzíteni, a fegyelmi vétségeket pedig szabályszerű jegyzőkönyvvel, tanúkkal igazolni – összegezte Hoffmann Gábor Csaba munkajogi és HR-tanácsadó, a Munkaviszony.hu Kft. ügyvezetője.

Bérlevonás

Sok munkáltató úgy véli, hogy a munkavállalók munkabéréhez szabadon hozzányúlhat, abból különféle jogos, vagy jogosnak vélt levonásokat eszközölhet.

A munkavállaló munkabérét törvény védi: ahhoz hozzányúlni, abból levonni önhatalmúlag senkinek nem szabad.

A szakértő hozzátette: a munkáltató munkavállalóval szembeni esetleges követeléseit a törvényben meghatározott rend szerint érvényesítheti szabályszerű fizetési felszólítással vagy bírósági úton.

Munkaközi szünet

A munkáltatók nagy része abban a téves feltevésben van, hogy a munkaközi szünetet a munkavállalónak kell kivennie. A helyzet azonban az, hogy a munkaadó felelőssége gondoskodni arról, hogy munkavállalói a munkaközi szünet idejére a munkát megszakítsák.

A 6 órát elérő munkaidő esetén legalább 3, legfeljebb 6 óra munkavégzést követően legalább 20 percet, 9 órát elérő munkaidő esetén pedig további 25 percet kell kiadni.

Leltárfelelősség

A leltári felelősség célja, hogy az alkalmazott(ak) kezelésében álló árukészletben kár vagy hiány ne keletkezzék. Azonban leltári felelősségről csak olyan esetekben lehet megállapodni a munkavállalóval, ha a leltári készlethez más nem fér hozzá, a készlet elzárt és ellenőrzött körülmények közötti tárolását a munkáltató megoldotta. Különösen igaz ez nyitott eladóterű üzlethelységekben elhelyezett árukészletre, ahol a vásárlók tetszés szerint hozzáférhetnek, vagy olyan berendezési tárgyakra, amelyeket egy ügyfélszolgálaton vagy irodában bárki használhat – részletezte Hoffmann Gábor Csaba.

Forrás: 24.hu