Egy dolgozónak 2016. március 8-án járt le a szülési szabadsága. 2016. március 9-étől közös megegyezéssel kilép a munkáltatótól. Olvasónk azt kérdezte, hogy a szülési szabadság utáni 6 havi szabadságra járó pénzt a munkáltatótól kell-e megkapnia, ha nem, akkor mi történik vele? A kérdésre az adozona.hu szekértője, Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász ügyvéd válaszolt.

A munkavállaló a szülési szabadság teljes tartamára jogosult szabadságra, melyet valóban pénzben kell megváltani, annak megfizetésére a munkáltató köteles – szögezte le szakértőnk.

Ha ennek a kötelezettségének nem tud eleget tenni, de egyébként nem vitatja a munkavállaló erre irányuló igényét, a dolgozó felszámolási eljárást kezdeményezhet. Ennek elrendelését követően a dolgozónak be kell jelentenie hitelezői igényként a felhalmozódott szabadsága tartamára járó távolléti díjat, melyet – figyelemmel a munkabér jellegű járandóságra – a munkáltató helyett, annak kérelmére majd a Nemzeti Foglalkoztatási Alap fizeti meg.  Érdemes tudni, hogy ennek maximális összege a tárgyévet megelőző második év – Központi Statisztikai Hivatal által közzétett – nemzetgazdasági havi bruttó átlagkeresetének ötszöröse.

A felszámolási eljárás kezdeményezése során a dolgozó mentesül az 1 százalékos mértékű regisztrációs díjfizetési kötelezettség alól.

A munkavállaló egyébként 3 éves elévülési időn belül érvényesítheti követelését, így természetesen – mivel a felszámolási eljárás azon szakaszába sem jut el gyorsan, amikor végre lehívásra kerül a bérgarancia alap – részletfizetésben is megállapodhat a munkáltatóval. Ezt a dolgozó védelme érdekében célszerű közjegyzői okiratba foglaltatni, mivel nem teljesítés esetére végrehajthatóvá válik (ha van vagyona a munkáltatónak).

Ha a munkavállaló egyelőre nem kérelmezi a felszámolási eljárást, attól függetlenül érdemes figyelnie a Cégközlönyt, mert ha más kezdeményezné, be kell jelentenie 40 napon belül a hitelezői igényét.

Forrás: adozona.hu