Hogyan juthat pénzéhez az a munkavállaló, akinek a munkáltatója szűnik meg jogutód nélkül? Legyen nyugodt, hiszen a munkabér és bérjellegű juttatások – mivel azok a létfenntartáshoz szükségesek – privilegizált követelések, minden mást megelőznek.

Ha egy gazdasági társaság munkáltató jogutód nélkül megszűnik, felszámolási, végelszámolási vagy kényszertörlési eljárást folytatnak le. A gazdasági társaság jogutód nélküli megszűnése esetén a munkaviszony megszűnésének napja az a nap, amikor a cégbíróság a munkáltatót a cégjegyzékből jogerősen törli, azaz ilyen esetben sem a munkáltató, sem a munkavállaló részéről nincs szükség további intézkedésre, jognyilatkozatra – írja az Adózóna. Mivel fogalmilag megszűnési tényállásról van szó (és nem megszüntetésről), nem érvényesülnek a felmondási tilalmak, az egyébként felmondási tilalom alatt álló munkavállaló munkaviszonya is megszűnik. Így például ha a munkáltató megszűnése időpontjában a kismama munkavállaló fizetés nélküli szabadságot vesz igénybe, az ő munkaviszonya is megszűnik.

Mivel a munkáltató jogutód nélküli megszűnése egy hosszú folyamat eredménye, annak tartama alatt (azaz, míg jogerősen nem törölték a cégjegyzékből) természetesen megszüntethető a munkaviszony (felmondással, azonnali hatályú felmondással vagy közös megegyezéssel is).

Ha a munkaviszony megszűnése a munkáltató jogutód nélküli megszűnése miatt következik be, a munkavállalót a munkáltató felmondása esetén meghatározott munkavégzés alóli felmentés idejére járó távolléti díjnak megfelelő összeg illeti meg, kivéve, ha a felmentés tartamára a munkavállaló munkabérre nem lenne jogosult, vagy jogszabály másképp rendelkezik. A munkáltató jogutód nélküli megszűnése esetén a munkavállalót végkielégítés illeti meg.

Miután jogerőre emelkedett a felszámolást elrendelő végzés, a bíróság elrendeli annak a Cégközlönyben történő közzétételét. Ebben szerepel az a hitelezőkhöz szóló felhívás, mely alapján a megjelenéstől számított 40 napon belül jelentsék be ismert követeléseiket a felszámolónak. Ez a kötelezettség a munkavállalókat is terheli, sőt, azokat is, akiknek éppen akkor hatósági vagy peres eljárásuk van folyamatban a céggel szemben.

Az adóst terhelő munkabér és bérjellegű juttatások – mivel azok a létfenntartáshoz szükségesek – privilegizált követelések, minden mást megelőznek.

Ha a munkáltató fizetésképtelen, a munkavállaló a bérgarancia támogatásban bízhat, amellyel a felszámolási, kényszertörlés alatt álló gazdálkodó szervezetnek a munkavállalóval szemben fennálló kiegyenlíthetetlen bértartozása előlegezhető meg. Az azonban előfordulhat, hogy a munkavállaló az őt megillető munkabér követelésének csak egy részéhez jut hozzá.

Forrás: HVG