A feketemunka a legtipikusabb munkaügyi jogsértés - derült ki a munkaügyi hatóság 2015. június 22. és július 10. között lefolytatott akcióellenőrzéséből, melyről a munkajog.hu is beszámolt.

A munkaviszony létesítésének, illetve az egyszerűsített foglalkoztatási jogviszony bejelentésének elmulasztása miatt kellett a leggyakrabban intézkednie a munkaügyi hatóságnak - olvasható az NGM Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztályának összefoglaló jelentésében.
 
  Kiemelkedő volt a nyilvántartási kötelezettség megszegése (hiányos, hamis nyilvántartás, illetve nyilvántartás hiánya) is. A bejelentés hiánya mellett a nyilvántartási kötelezettség megszegése is leginkább az építőiparban dolgozókat érinti (az összes ilyen jogsértés harmada ebben az ágazatban volt). A munkaidő nyilvántartására vonatkozó szabályok megkerülése a kereskedelem és a vendéglátás, valamint a feldolgozóipar területén is jellemző, e szabálytalanságok 11-12%-a esett ezekre szektorokra. Az előbbieken túl a munkaidőre vonatkozó szabályok (munkaidő-beosztással kapcsolatos rendelkezések megszegése napi, illetve heti munkaidő megengedett legmagasabb mértékének túllépése) figyelmen kívül hagyása ugyancsak a kereskedelem és a vendéglátás jellemzőbb szabálytalansága, az összes ilyen jogsértés 28-35%-a esett ezekre az ágazatokra. A munkabérrel kapcsolatos jogsértések szintén a gyakrabban előforduló szabálytalanságok közé tartoztak. A pótlékok kifizetésének elmulasztása elsődlegesen a vendéglátásban dolgozókat érte hátrányosan - olvasható a jelentésben.
 
  A dokumentumban olvashatunk arról is, hogy a tanúként meghallgatott munkavállalók nagy része – a nyilatkozatok szerint - a munkaügyi ellenőrzés napján kezdett dolgozni („ma van az első munkanapom", „csak ma kezdtem", „ma jöttem először dolgozni", stb.). Ennek ellenére a felügyelők kérdésére, hogy meddig tart a munkaidő, többen is azt nyilatkozták, hogy „változó (néha 8, néha 9 órát szoktam dolgozni)".
 
  Esetenként a jelentés szerint előfordult, hogy a munkavállalók részmunkaidőben történő bejelentése valójában teljes vagy magasabb heti munkaidőben történő munkavégzést leplezett. E jogsértés viszont feltehetően nagyobb számban fordul elő, de az esetek döntő többségében a bizonyítás csaknem lehetetlen, mivel a munkájukat féltő munkavállalók nem mernek a munkáltatójuk ellen nyilatkozni.
 
  Az akcióellenőrzés adatai szerint nem jellemző a harmadik országbeli állampolgárok engedély nélküli foglalkoztatása, összesen két esetben tártak fel a felügyelők ilyen jogsértést, a feldolgozóipar, illetve a kereskedelem területén.
 
  A kis-és középvállalkozások támogatása miatt megvalósuló enyhébb szankciók egyértelműen a jogszabályok tudatos megsértése felé húzza a munkáltatókat - írja a jelentés. A többség már tudatában van annak, hogy a legsúlyosabb esetben sem kell a bírságszankcióval számolnia és más hátrányos következménye sincs az első jogsértésnek, viszont a bejelentés nélküli foglalkoztatással jelentős költségcsökkentést érhetnek el a befizetendő adók és járulékok „megtakarításával" - olvasható a dokumentumban.

Forrás: munkajog.hu