Az adóhatóság közleményt adott ki a családi kedvezmény érvényesítése kapcsán. Kiemelik, hogy gyakori hiba, hogy az adóalanyok a felváltva történő gondozást félreértelmezik, illetve, hogy egy szükséges lépést kihagynak, tekintettel arra, hogy a felváltva gondozás ténye sem alapozza meg a családi kedvezmény megosztását. Erről, az SZJA 1+1%-ról, valamint az adótrafipax helyszínekről ad számot az eheti NAV-Figyelő.

1+1% SZJA

A NAV közleményében kiemeli, hogy az idén is lehetőség van a tavalyi szja 1+1%-ának felajánlására, amely mindössze pár percet vesz igénybe, azonban a kedvezményezettek működéséhez minden felajánlás számít.

Az adóhatóság az szja-bevallás webes felületének kezdőoldalán is feltünteti a rendelkezés lehetőségét az adó 1+1 százalékáról azért, hogy minél többen a lehető legegyszerűbben támogathassanak civil szervezetet, vallási közösséget vagy a Nemzeti Tehetség Programot.

A rendelkezőnyilatkozatot a következő módokon lehet benyújtani:

  • elektronikusan
  • papíralapon postai úton
  • papíralapon személyesen

A nyilatkozatot a bevallás részeként vagy önállóan is lehetőség van benyújtani. A korábbi évekhez hasonlóan, a munkáltatók idén is összegyűjthetik a nyilatkozatokat – ekkor lezárt borítékban, annak ragasztott felületét aláírva kell azt a munkavállalóknak átadniuk, majd a munkáltató azt sértetlen állapotban kell, hogy jegyzékkel együtt a NAV-hoz, zárt csomagban eljuttassa.

Fontos, hogy vallási közösségek és a kiemelt költségvetési előirányzat technikai számára szóló, formai szempontból érvényes nyilatkozatot a NAV mindaddig automatikusan figyelembe veszi, amíg a felajánló újabb nyilatkozattal nem jelöl meg egy másik technikai számmal rendelkező kedvezményezettet, vagy a korábbi nyilatkozatát nem vonja vissza. A civil kedvezményezett számára viszont – a korábbi évekhez hasonlóan – továbbra is évente kell megtenni a felajánlást.

Felváltva gondozott gyermek(ek) – családi kedvezmény

Az adóhatóság közleményt adott ki a családi kedvezmény érvényesítése kapcsán. Kiemelik, hogy gyakori hiba, hogy az adóalanyok a felváltva történő gondozást félreértelmezik, illetve, hogy egy szükséges lépést kihagynak, tekintettel arra, hogy a felváltva gondozás ténye sem alapozza meg a családi kedvezmény megosztását.

A közös szülői felügyeleti jog azt jelenti, hogy a gyermek életét meghatározó körülményekről – például névválasztás, iskolaválasztás, állampolgárság megválasztása – a szülők közösen döntenek.

A felváltva gondozás ettől eltérően azt jelenti, hogy a szülők megegyeznek abban, hogy a gyermek meghatározott ideig az egyik, meghatározott ideig pedig a másik szülő háztartásában él, tehát időszakonként a másik szülő gondoskodik róla.

A közös szülői felügyeleti jog a felváltva gondozás előfeltétele, de ettől a szülők még nem minősülnek felváltva gondozó szülőknek; ezt bírói ítélet vagy a felek bírói ítélettel jóváhagyott egyezsége, illetve a felek megállapodása tartalmazza.

Felváltva gondozás esetén a gyermekek után akkor érvényesíthet mindkét szülő családi kedvezményt, ha a kormányhivatal előtt közösen nyilatkoztak, és a családi pótlékra, határozat alapján 50-50 százalékban mindkét szülő jogosult.

Azok a szülők, akik a gyermeküket ugyan felváltva gondozzák, de a családi pótlék 50-50 százalékos megosztását nem kérték, nem jogosultak mindketten családi pótlékra, és így a megosztott családi kedvezményre sem.

 Forrás: ado.hu