A szerda este megjelent kormányrendelet január 1-től érvényes. A HVG cikke.

Ahogy korábban megírtuk, a kormány a lehető legkevesebb extra szabadnapot biztosító lehetőséget választotta ki a három évvel ezelőtti EU-irányelvből, amely szerint 30 nap szabadságot kellene adni a gyerekük megszületése után az apáknak, de legalább tízet. Az Országgyűlés azóta elfogadta az erről szóló törvényt, amely így is megduplázta az eddigi 5 napos pótszabadságot.

A szerdai Magyar Közlönyben kihirdették a törvényt, és mellette rögtön megjelent a hozzá kapcsolódó kormányrendelet, amely szerint „az apasági szabadság első öt munkanapjára a munkavállaló részére járó távolléti díj és az azt terhelő munkáltatói közteher összege a munkáltató részére a központi költségvetésből kerül megtérítésre”.

A december 31-ig születő gyerekekre még érvényes eddigi szabály így szólt: „a pótszabadság idejére járó távolléti díj és munkáltatói közteher összege a munkáltató részére a központi költségvetésből kerül megtérítésre”’.

Vagyis míg most a teljes ötnapi szabadságot téríti meg az állam a cégeknek (ikergyerekek esetén hét napot), ez jövőre is ennyi marad, miközben a szabadság tíz napra nő.

Akinek az alkalmazottja ikrek apja lesz, az a munkáltató külön két napot is veszít, mert az új rendelet nem különbözteti meg az ikerszületést a többitől.

Forrás: HVG