A családokban szomorú tennivalók: ha elmegy egy szeretett családtag, rengeteg elintéznivaló marad az örökösökre. Temetés intézése, hagyatéki eljárás, földhivatal. Adóbevallás. Örök visszatérő kérdés a blogban: az elhunyt adóbevallását ki készíti el?

Magyarországon önadózás rendszere van, mindenkinek saját magának kell intéznie a bevallását, más nem teheti meg helyettünk. Ez igaz az elhunytakra is. Az ő adóbevallásukat tehát nem állíthatják össze és nem írhatják alá az örökösök, ezt hivatalból a NAV fogja megtenni. Csak a pontosság kedvéért jegyzem meg, hogy a NAV ilyenkor nem adóbevallást készít az elhunyt jövedelméről, hanem egy határozatot hoz, amelyben kimutatja a jövedelmeket és a fizetendő szja-t, EHO-t.

Az ehhez szükséges alapinformációkat, adatokat viszont az örökösöknek (elsősorban a hátramaradó házastársnak) kell az adóhatóság rendelkezésére bocsátani.

Első lépésként írásban be kell jelenteni a halálesetet. Erre létezik egy formanyomtatvány, de kötetlen levélben is megírható. A lényeg, hogy szerepeljenek benne ezek az adatok:

  • az elhunyt neve, adóazonosítója, címe, elhalálozás napja
  • bejelentő neve, címe, telefonszáma, rokonsági fok
  • az elhalálozás évében (esetlegesen az előző évben) szerzett jövedelmek és adókedvezmények felsorolás

A levelet érdemes személyesen bevinni a területileg illetékes NAV-hoz. Mellékelni kell az igazolásokat, az adókártyát és az anyakönyvi kivonatot is fel kell mutatni. A bejelentés után elméletileg már nem érkezik több adóbevallási csomag.

Adótartozást is lehet örökölni?

Igen. Az adótartozást az örökösöknek az örökrész arányában kell megfizetniük. Ha pedig adótulfizetés van, akkor az is az örökrész arányában oszlik meg az örökösök között.

Elhunyt adóbevallása: több évre is a NAV állapíthatja meg
Az adóbevallás határidő halálesetekben nem értelmezhető, nem a szokásos május 20. az irányadó. Ez amúgyis ránk, adózókra vonatkozik. A NAV által összeállított bevallásra (pontosabban a határozatra) ezt nem kell nézni.

Előfordulhat, hogy nem csak az elhalálozás évére, hanem az előző évre is az adóhivatal állapítja meg az adókötelezettséget. Példa:

XY 2015. márciusában hunyt el. Lehet, hogy a 2014-es adóbevallását még nem adta be, így 2014-re és 2015-re is a NAV állapítja meg az adót.

A bejelentés után a NAV lezárja az adófolyószámlát, határozatban kimutatja az esetleges adótartozást/adótöbbletet és inaktiválja az ügyfélkaput is (ha volt).

Forrás: tudatosadozo.hu