Sokan csak az orvosi rendelőben szembesülnek azzal, hogy társadalombiztosításukat nem rendezi senki. Az utánunk fizetett járulékokat magunk is ellenőrizhetjük – olvasható a Szabad Földben.

- Kérhetünk igazolást a munkáltatónktól a társadalombiztosítás nyilvántartásba vételéről, bejelentésünkről és az utánunk fizetett járulékokról, vagy ügyfélkapun keresztül lekérdezhetjük az egyéni tb-számlánkat.

- Ha a jogviszonyunk rendezetlen, akkor az orvosnál a státusunk „piros lámpát" mutat. Ettől függetlenül továbbra is jogosultak vagyunk az egészségügyi szolgáltatások teljes körére, még műtétre is, de az egészségügyi szolgáltatónak kötelessége felhívni a figyelmünket a jogviszonyunk rendezetlenségére.

- A járulékok beszedése a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) feladata. Amennyiben a NAV azt állapítja meg, hogy fizetnünk kell, akkor először felszólít jogosultságunk igazolására.

- Ha a magánszemély a felszólítás kézhezvételétől számított nyolc napon belül hitelt érdemlő módon nem bizonyítja egészségügyi szolgáltatásra jogosultságát, az adóhivatal a hiányzó járulékot visszamenőlegesen kiszámítja.

- Az egészségügyi szolgáltatási járulék adónak minősül, így az általános szabályok szerint hajtható be.

- A törvény lehetőséget ad arra, hogy az adókötelezettségre átmeneti fizetési nehézség esetén részletfizetést, esetleg halasztást kérjünk.

- A jogviszony rendezése mindenki számára kötelező, ha nincsen munkánk, akkor havonta 6930 forintot kell fizetnünk.

Forrás: Szabad Föld