Rossz hír a csalóknak: az idei évtől nehezebb lesz visszaélni a táppénzzel. Változott ugyanis a munka törvénykönyve erre vonatkozó része, minden bizonnyal a sorozatos csalások miatt. Ugyanakkor a minimálbér emelkedésével a táppénz mértéke is nőtt – írja a Szabad Föld.

Legyen alacsony vagy magas a fizetésünk, a táppénz felső értéke ugyanaz. Ha betegség idején is számítunk pénzre, jó, ha tudjuk, hogy az a jövedelmünk 60 százalékának megfelelő összeg, amely nem lehet magasabb az éppen érvényben lévő minimálbér duplájának harmincad részével. Ez az összeg jelenleg alig több, mint naponta hétezer forint.

Az erre jogosultakat azonban most már szigorúbban ellenőrzik. Például maga az orvos, aki véletlenszerűen megjelenhet a beteg otthonában, hogy megnézze, valóban indokolt-e az ágynak esés. Meg is vonható a táppénz abban az esetben, ha a munkavállaló nem jelenik meg a kötelező orvosi vizsgálatokon. Táppénzre egyébként egy évre lehet „menni", ám ez idő alatt nincs teljesen védve az alkalmazott: a Munka törvénykönyvében már nem szerepel a szabály, miszerint táppénzen lévő munkatársat nem lehet elbocsátani. Természetesen nem kell azonnal táppénzért folyamodni, aki egészségi állapota miatt nem tud dolgozni, az 15 napra mehet betegszabadságra – ezután kapja a táppénzt. Utóbbit az állam folyósítja, előbbit pedig a munkaadó.

Fontos tudni, hogy a betegszabadság csak munkanapokra és fizetett ünnepnapokra jár, hétvégére nem; illetve betegszabadságot vehetünk ki abban az esetben is, ha mi egészségesek vagyunk, ám 12 éven aluli, megbetegedett gyermekünkről kell gondoskodnunk otthon.

Nincs választási lehetőségük a vállalkozóknak vagy a megbízási szerződés alapján dolgozóknak – ők betegség esetén automatikusan táppénzt kapnak. Így járnak azok is, akik üzemi baleset miatt nem tudnak dolgozni.

Forrás: Szabad Föld