Aki szolgálati járandóságban részesült, vagy legalább 365 napos keresőtevékenységet végzett korhatár előtti ellátás mellett, annak július 28-tól időkorlát nélkül kérhető a nyugdíj összegének ismételt megállapítása, vagyis a nyugdíj újraszámítása.

 2012 előtt többféle okból, többféle jogcímen volt lehetőség a nyugdíj korhatár betöltését megelőzően öregségi nyugdíjat igénybe venni. Ezek a korai nyugellátások a módosuló szabályokra tekintettel 2012. január 1-jétől korhatár előtti ellátásként kerültek tovább folyósításra az érintett személy nyugdíj-korhatárának eléréséig - írja a 24.hu.

Július 28-tól az öregségi nyugdíj összegének ismételt megállapítása már nemcsak a nyugdíjkorhatár betöltését követő hat hónapon belül, hanem időkorlát nélkül kérhető. Ha az így számított nyugdíj összege magasabb, a jövőben ez kerül folyósításra, és a különbözet legfeljebb hat hónapra járó összegét is ki kell utalni.

Az ismételt megállapításhoz szükséges szolgálati idő 2012. január 1. és a nyugdíjkorhatár betöltését megelőző nap közötti időben szerezhető.

Az ismételt megállapítás során kapott összeg kiszámításánál a nyugdíj összegét meghatározó tényezők közül hosszabb lesz az ellátáshoz figyelembe vehető szolgálati idő legalább egy évvel, a korhatár előtti ellátás mellett végzett legalább 365 napos keresőtevékenység követelmény miatt, és a korhatár előtti ellátás mellett szerzett jövedelem is beszámításra fog kerülni.

Forrás: mfor.hu