Egyre többen látják úgy, hogy mire elérik, már 70 lesz a nyugdíjkorhatár - írja a Világgazdaság.

Borúlátónak bizonyultak a K&H biztos jövő felmérésének válaszadói, akik a nyugdíjkorhatárt átlagosan 69 évre teszik, ráadásul a 30-59 év közöttiek végzett kutatásban résztvevők 27 százaléka úgy gondolja, a nyugdíjkorhatár elérése után sem megy valóban nyugdíjba, szemben az egy évvel korábbi 21 százalékos aránnyal.

A negyedévente elvégzett, reprezentatív felmérés válaszadói által átlagosan 69 éves korra várt nyugdíjkorhatár ugyan megegyezik az előző évek értékével, ám míg 2019-ben és 2020-ban 65 év volt a leggyakrabban említett korhatár, addig 2021-ben és 2022-ben már a 70 évet említették a legtöbben. Székely Pálma, a K&H Biztosító életbiztosítás és saját értékesítési csatornák üzletágának vezetője elmondta, hogy bár a különbség csak néhány százalék, a trendek alakulása arra utal, hogy hamarosan a 70 év lehet a többségi várakozás.

Kiemelte azt is, hogy az életkor is fontos szempont a várakozások terén, hiszen az ötvenes korosztálynál 43 százalékkal még a 65 éves nyugdíjkorhatár vezetett a válaszadók között, míg a harmincasok és a negyvenesek már egyre kevésbé bíznak abban, hogy képesek lesznek hatvanas éveikben nyugdíjba vonulni.

A megkérdezettek 61 százaléka a nyugdíjkorhatár elérését követően tervezi is, hogy befejezi a munkát, ám 2019-2021 között ez az arány még 66-70 százalék között mozgott. Ugyanakkor 11 százalék gondolkozik azon, hogy már a korhatár elérése előtt pihenésre vált, igaz az előző három évben ők is többen voltak, 12-14 százalék közötti arányukkal.

A válaszadók 27 százaléka azonban úgy gondolja, hogy a munkaviszonya nem ér véget a nyugdíjkorhatár elérésével, míg az előző években hasonló választ adók aránya 20 százalék körül mozgott.

A tényleges nyugdíjba vonulásra vonatkozó válaszokból is enyhe pesszimizmus rajzolódik ki Székely szerint, aki szerint ennek oka lehet a mostani bizonytalan és kedvezőtlen gazdasági helyzet is.

Forrás: Világgazdaság