Az Adó szaklap legújabb lapszámából megtudhatja, hogyan kell elszámolni az utazással kapcsolatban felmerülő költségeket, milyen béren kívüli juttatások biztosíthatók 2022-ben a munkavállalóknak és van-e az adózó vonatkozásában jogszabályban foglalt iratőrzési kötelezettsége a könyvelőknek?

Idén is módosult a béren kívüli juttatásokra vonatkozó szabályrendszer, akárcsak minden évben. Dr. Kiss Zoltán a Pénzügyminisztérium Jövedelemadók és Járulékok Főosztály osztályvezetője Béren kívüli juttatások 2022-ben című írásában számba vette a munkabéren kívül adható juttatásoknak mind a négy csoportját, így a bérrel azonos közteherrel adózókat, az adómenteseket, a béren kívülieket és az egyes meghatározott juttatásokat.

Milyen szabályok vonatkoznak az Szja oldaláról a hivatalos célú utazással, avagy munkába járással összefüggésben felmerülő kiadások megtérítésére? Ezeket a szabályokat veszi számba a Pénzügyminisztérium vezető-kormányfőtanácsosa, Petricskóné Kelemen Éva az Utazás és adózás című cikkében.

Az OSS alkalmazásának belföldi tapasztalatait mutatja be dr. Boda Péter a Nemzeti Adó- és Vámhivatal tájékoztatási szakreferense. Olyan jogértelmezési és jogalkalmazási problémákat érintve a 2021-ben létre hozott Egyablakos Rendszerrel (OSS) összefüggésben, mint a bejelentkezés, az értékhatártól függően történő alkalmazása, az adóbevallás és az adófizetés.

Adójogi szempontból kinek van iratőrzési kötelezettsége: a könyvelőnek vagy az adózónak? A könyvelőknek van-e az adózó vonatkozásában jogszabályban foglalt iratőrzési kötelezettségük? Ezekre a kérdésekre ad választ dr. Tóth Sándor a Pénzügyminisztérium adóigazgatási szakreferense.

Továbbá a lapszámban közel 10 oldalas cikk nyújt gyakorlati segítséget egyrészt a vállalkozók számára a 2021. adóévi iparűzési adó, a 2022. évben kezdődő előlegfizetési időszak adóelőlegének megállapításához és bevallásához, valamint a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak a 2021. adóévi csökkent összegű adókötelezettség teljesítéséhez. Továbbá dr. Kovács Attila, okleveles adószakértő A helyi iparűzési adó aktualitásai című cikkében kitér a gazdasági társaságok átalakulásának, egyesülésének iparűzési adójogi sajátosságaira is.

Az Adó szaklap 2022/07. lapszámában részletesen bemutatásra kerülnek még az osztalékműveletek, jogeseteken keresztül a Fiktív ügyletről kibocsátott számla érvénytelenítése és a Visszterhes vagyonátruházási illeték, valamint a munkaügyi rovatunk foglalkozik Szabadságra jogosultság és a kiadás kérdéseivel. Továbbá A pihenőidők, szabadságok és egyéb távollétek témakörében 2022. június 22-i interaktív, tantermi képzésünkön a témához kapcsolódó gyakorlati feladatokon keresztül jobban megismerhetik például a heti pihenőnap és a heti pihenőidő különbségeit, betekintést nyerhetnek a szabadság mértékének meghatározásába, a szabadság és a betegszabadság elszámolásába, valamint az oltás felvételének hiánya miatt kiírt fizetés nélküli szabadság problematikájába is.

 Forrás: ado.hu

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!