Egyik munkavállalónk rendes felmondással felmondott. 2022.04.28-ával lejár a felmondási ideje, tehát ekkor szűnik meg a munkaviszonya – írta olvasónk. Így folytatta: közben kiderült, hogy munkavállalónk terhes, és ezt a felmondási idő alatt közölte a munkáltatóval. Ilyen esetben is megszűnik a munkaviszony a felmondási idő letelte után)? Ha hoz a felmondási idő alatt orvosi igazolást, aminek az ideje átnyúlik a felmondási idő utánra, akkor is megszűnik a felmondási idő lejártakor a munkaviszony? A kérdésekre dr. Kéri Ádám ügyvéd válaszolt az Adózóna oldalán.

Nézzük mit mond erről a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.):

  1. § (1) A munkaviszonyt mind a munkavállaló, mind a munkáltató felmondással megszüntetheti.    
    (2) A felek megállapodása esetén – legfeljebb a munkaviszony kezdetétől számított egy évig – a munkaviszony felmondással nem szüntethető meg.
    (3) A munkáltatófelmondással nem szüntetheti mega munkaviszonyt
    a) a várandósság,
    b) a szülési szabadság,
    c) a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság (128. §, 130. §),
    d) a tényleges önkéntes tartalékos katonai szolgálatteljesítés, valamint
    e) a nő jogszabály szerinti, az emberi reprodukciós eljárással összefüggő kezelésének, de legfeljebb ennek megkezdésétől számított hat hónap * 
    tartama alatt.

Látható, hogy a felmondási tilalom kizárólag munkáltatói felmondás esetében érvényesül, így ez az Önök esetében irreleváns.

A keresőképtelenségnek sincsen semmiféle jelentősége, mivel a munkaviszony a munkavállaló felmondása következtében 04.28. napján meg fog szűnni. Az orvosi igazolás kizárólag a munkáltató felmondása esetén számítana, feltéve, hogy a keresőképtelenség előbb következik be, mint a felmondás.

A lényeg a lényeg: a munkaviszony a felmondási idő utolsó napján megszűnik.

Forrás: Adózóna

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!