A szakértő szerint ketyeg az óra, az ügyintézési határidő április 15-én lejár. 

 Eddig nem jelent meg az úgynevezett valorizációs szorzókról szóló kormányrendelet – hívta fel a figyelmet a napi.hu Farkas András nyugdíjszakértőre hivatkozva. Ez azért gond, mert csak ezekkel a szorzószámokkal lehet megállapítani a 2022-as nyugdíjakat.

A rendelet a nyugdíjba vonulókat és azokat érinti, akik idén igénylik özvegyi nyugdíjukat, árvaellátásukat, korhatár előtti ellátásukat, szolgálati járandóságukat, átmeneti bányászjáradékukat, táncművészeti életjáradékukat.

Farkas András jelezte, minden év márciusában, rendeletben kell meghatározni a valorizációs szorzószámokat. Az ehhez szükséges,  tavalyi évre vonatkozó nettó átlagkereset-növekedési adatot a KSH már nyilvánosságra hozta. Azok alapján idén 8,7 százalékkal nőnek a valorizációs szorzók.

A kormány rendeletének azért is mielőbb meg kell jelennie, mert az ügyintézési határidő április 15-én lejár, ha az öregségi nyugdíj megállapítása iránti kérelmet a tárgyévi nyugdíj-megállapításhoz tartozó valorizációs szorzók hatálybalépése előtt nyújtották be.

Forrás: 24.hu

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!