A világjárvány kezdete óta Magyarországon is nagyon elterjedtté vált a home office, emiatt pedig egyre több olyan munkaügyi kérdés merül fel, amelyet a jelenleg hatályban lévő jogszabályok nem, vagy nem egyértelműen taglalnak.

Szolgálati útnak számít-e átmenni a konyhából a dolgozószobába? Üzemi baleset-e, ha eközben elesünk? Ilyen és ehhez hasonló mindennapi kérdések is problémát okozhatnak – írja a Napi.hu.

Majdnem két éve tart a koronavírus-járvány, és ez idő alatt Magyarországon is nagy figyelem összpontosult az otthoni munkavégzéssel kapcsolatos jogszabályokra, eddig azonban nem volt még példaértékű ügy, és a nem lett részletesen meghatározva a jogalkotók által sem, hogy milyen munkaügyi szabályok vonatkoznak az otthoni munkavégzésre – mondja a Kapolyi Ügyvédi Iroda szenior ügyvédje Horváth Gábor.

„Magyarországon nincs arra vonatkozó egyértelmű szabály, hogy munkavállaló lakóhelye vagy annak egy része munkahelynek minősül-e: a kérdést minisztériumi tájékoztató, valamint a munkavédelemről szóló törvény egymásnak olykor ellentmondó tartalma alapján lehet megpróbálni tisztázni.”

A vészhelyzet ideje alatt olyan intézkedések kaptak teret, amelyek az otthoni munkát próbálják megkönnyíteni, ezek értelmében a munkavégzés helye a munkavédelmi előírások betartásával szabadon megválasztható, ilyen törvényi módosítás nem lépett hatályba. Horváth Gábor véleménye alapján ilyen esetekben tipikusan a dolgozószoba, nappali, hálószoba vagy étkező minősül munkahelynek, a jogalkalmazók valószínűleg nem fogják munkahelynek tekinteni az egész lakást.

Magyarországon tehát nem sok esély van a németországi ítéletre. A szakértő azt is megjegyezte, hosszú távon fontosnak tartja, hogy egységes szabályozás alakuljon ki a home office területén.

Egyértelmű jogszabály híján annak kimondásával, hogy a munkavállalónak csak a munkáltató által munkavédelmi szempontból minősített egyetlen helyiség minősül munkahelynek, nem pedig az egész otthona – nyomatékosított a Kapolyi Ügyvédi Iroda szenior ügyvédje.

Ez azért is szükséges és fontos, mert így egyértelműbb lesz, hogy meddig terjed a munkáltató felelőssége, ha home office munkahelyen baleset következne be, illetve a munkavállaló mikor lehet jogosult társadalombiztosításra.

Forrás: liner.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!