Az ado.hu cikkében a szerzők a munkavállalók koronavírus fertőzöttséggel és védettséggel kapcsolatos személyes adatainak kezelését tekintik át.

A koronavírus megjelenése és a koronavírus járvány immár majdnem két évvel ezelőtti kitörése nemcsak a munkavégzést és annak formáját változtatta meg gyökeresen sok szektorban, hanem az adatvédelem területén is komoly kihívás elé állította a munkáltatókat.

A munkáltatók elődleges és kiemelkedő feladata az egészséget és biztonságot nem veszélyeztető munkahely megteremtése volt, amely a járványhelyzetben rendkívüli kihívást jelentett. A kórokozó gyors terjedése és a munkahelyi fertőzési gócpontok kialakulásának megelőzése érdekében a munkáltatóknak már a járvány első hullámától kezdődően kiemelt figyelmet kellett fordítaniuk az esetlegesen fertőzött kollégák egészségesektől való elkülönítésére és más hasonló intézkedésekre, amely adatkezelési tevékenység nélkül nehezen volt elképzelhető. Az adatvédelem, mint jogterület felértékelődése, a GDPR hatályba lépése és az adatvédelemi jog jelentősebb térnyerése óta, a munkáltatók még nem szembesültek nagy tömegben olyan adatkezelési tevékenységgel, amelyet a járvány elleni védekezés megkövetelt.

Az írás az ado.hu oldalán olvasható tovább.