A kormány döntése szerint január 1-től a 25 év alatti munkavállalók mentesülnek az szja fizetése alól. Ezt külön még kérniük sem kell év közben az adóelőleg levonásakor. A Pénzcentrum szerint a munkaadók viszont kijátszhatták a szabályt, mert a kedvezmény addig jár, míg valaki nem mond le róla.

Ezt a közösségi médiában terjedő hírek szerint több helyen feltételül is szabták a fiatal további foglalkoztatásához a munkahelyi konfliktusok megelőzése miatt. Egy okleveles adószakértő a portálnak igazságtalannak nevezte a kedvezményt és méltányolhatónak a munkáltató kérését, hogy azt a 25 év alatti ne vegye igénybe év közben.

Angyal József ugyanakkor azt mondta, senki nem kényszeríthető a nyilatkozat aláírására, és az sem esik el végleg a kedvezménytől, aki azt aláírja. Azt az éves szja-bevallásában még érvényesítheti és akár 780 ezer forintnyi egyösszegű kedvezményhez is juthat.

Mint korábban megírtuk, az intézkedés mintegy 260-280 ezer fiatalt érinthet, de kimaradnak azok, akiknek olyan jövedelmük van, amiből nem fizetnek szja-t, ilyenek például, akik katáznak.

A GKI korábban kiszámolta:

  • egy közmunkásbért kereső 25 év alattinak 16,5 ezer,
  • egy minimálbért keresőnek 30 ezer,
  • egy garantált bérminimumot keresőnek 39 ezer,
  • míg egy átlagbért keresőnek 64,2 ezer

forint többletet jelent 2022-ben a kormány rendelete. Angyal József szerint éppen azért tartja megfontolandónak, hogy a 25 év alatti tegyen eleget a munkáltató kérésének, mert tapasztaltabb kollégái  biztos nem díjazzák, hogy kezdőként január 1-től akár 65 ezer forinttal több nettó fizetést kapjon.

Forrás: 24.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!