Mikor jár belföldi napidíj, és mennyi az az összeg, amely adómentesen adható? – kérdezte az Adózóna olvasója. Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt Az Adózóna oldalán.

A belföldi hivatalos kiküldetést teljesítő munkavállaló költségtérítését a 437/2015. kormányrendelet (R.) szabályozza. Az R. hatálya kiterjed a munkáltatókra és velük az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény (Art.) 7. § 38. pontja szerinti munkaviszonyban álló munkavállalókra, kivéve, ha törvény, kormányrendelet vagy törvény felhatalmazása alapján kiadott miniszteri rendelet a belföldi hivatalos kiküldetést teljesítő munkavállaló költségtérítésére eltérő szabályt állapít meg.

Ha a kérdezett eset az R. hatály alá tartozik, az irányadó szabályok a következők.

A belföldi hivatalos kiküldetésben lévő munkavállalónak többletköltségei fedezetére a kiküldetés tartamára

» számlával igazolt összegként vagy

» költségátalányként (napidíjátalányként)

fizetett költségtérítés jár.

A napidíjátalány legalább napi ötszáz forint, de több is lehet.

A belföldi közúti árufuvarozásban és személyszállításban gépkocsivezetőként és árukísérőként foglalkoztatott magánszemély részére adható napidíjátalány háromezer forint, feltéve, hogy a munkáltató a kiküldetés többletköltségeire tekintettel más juttatást nem ad.

A rendszeresen kiküldetést teljesítő munkavállalónak havi átalány állapítható meg az egy napra megállapított napidíjátalány és a havi átlagban kiküldetésben töltött naptári napok figyelembevételével.

Nem számolható el napidíjátalány, ha a távollét időtartama a hat órát nem éri el, továbbá, ha a munkáltató a munkavállaló élelmezését a kiküldetés helyén biztosítja.

Adózás

A napidíj nem adómentes, azonban az szja-törvény 3. számú mellékletének II./3. pontja szerint igazolás nélkül, költségként elszámolható a belföldi közúti árufuvarozásban és személyszállításban gépkocsivezetőként és árukísérőként foglalkoztatott (a közúti közlekedési szolgáltatásokról és közúti járművek üzemben tartásáról szóló külön jogszabály vagy más erről szóló jogszabály rendelkezései szerint engedélyhez kötött belföldi közúti közlekedési szolgáltatást végző, abban árukísérőként közreműködő), belföldi kiküldetés címén bevételt szerző magánszemélynél – kizárólag e tevékenysége tekintetében – a belföldi hivatalos kiküldetést teljesítő munkavállaló költségtérítéséről szóló kormányrendelet szerint naponta elszámolható összeg (vagyis a napi 3000 forint), feltéve, hogy a magánszemély ezen kívül kizárólag a gépjármű belföldön történő üzemeltetéséhez közvetlenül kapcsolódó és számlával, más bizonylattal igazolt költségek elszámolására jogosult, és ezt az elszámolási módszert alkalmazza, azzal, hogy e rendelkezés alkalmazásában az engedélyhez kötött belföldi közúti közlekedési szolgáltatással esik egy tekintet alá az a saját célra folytatott (saját számlás) áruszállítási, személyszállítási tevékenység is, amely más személy részére jogszerűen csak engedélyhez kötött belföldi közúti közlekedési szolgáltatásként lenne nyújtható.

 

Forrás: Adózóna