Képernyő előtti munkavégzéshez a munkáltató köteles éleslátást biztosító szemüveggel ellátni a dolgozót. Sokszor azonban ez nem csak az alapvetően szükséges szemüvegkeretet és -lencsét takarja, hiszen egy nagyobb dioptriánál szükség lehet vékonyításra, a védelemhez bevonatokra stb. Miként tudja elszámolni a cég a számlán levő összeget, ha az nem csak a minimálisan előírt tételeket takarja? Olvasói kérdésre Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt az adozona.hu-n.

A kérdés részletesen így hangzik: cégünk EüM rendelet szerinti éleslátást biztosító szemüveget juttat dolgozóinak. Költségtérítésként maximum 60 ezer forintot térítünk meg, cég nevére szóló számla alapján. A számla végösszege a költségtérítés értékénél magasabb. Elszámolhatjuk a számla teljes összegét adómentes természetbeni juttatás szerinti költségként és az áfát levonhatjuk akkor is, ha esetleg nem olcsó szemüvegkeret szerepel rajta, vagy a lencse nem egyfókuszú, vagy bevonat is van rajta? Tehát nem biztos, hogy csak a legminimálisabb összegű a szemüveg. A számlaösszeg és a költségtérítés különbözete adóköteles (esetleg bérjövedelemként), vagy a pénztárba befizeti a dolgozó a különbözetet? A számla nettó, vagy bruttó értéke és a 60 ezer forint különbözetét kell figyelembe vennem?

A képernyő előtti legalább napi 4 órán át munkát végzők esetében az 50/1999. (XI. 3.) EüM rendelet 5. § (1) bekezdése értelmében a munkáltató köteles biztosítani a foglalkozás-egészségügyi orvosnál a munkavállaló szem- és látásvizsgálatának elvégzését, továbbá kimondja, hogy ha a szemészeti szakvizsgálat eredményeként indokolt, illetve a munkavállaló által használt szemüveg vagy kontaktlencse a képernyő előtti munkavégzéshez nem megfelelő, a munkáltatónak a munkavállalót el kell látnia a képernyő előtti munkavégzéshez éleslátást biztosító minimálisan szükséges szemüveggel.Mivel a személyi jövedelemadóról szóló 1995 évi CXVII. törvény (szja-törvény) 1. sz. mellékletének 8.8. pontja szerint a jogszabály által előírt használatra tekintettel juttatott védőeszköz adómentes, a szemüveg juttatása akkor adómentes, ha azt a foglalkozás-egészségügyi orvos javaslatára a szemészeti szakvizsgálat eredménye indokolja, és megfelel a rendelet szerinti éleslátást biztosító minimálisan szükséges szemüveg fogalmának.

A képernyő előtti munkavégzéshez éleslátást biztosító szemüveg: a szemészeti szakvizsgálat eredményeként meghatározott, a képernyő előtti munkavégzéshez szükséges szemüveglencse, és ennek a lencsének a rendeltetésszerű használatához szükséges keret, ide nem értve a munkavállaló által a képernyő előtti munkavégzéstől függetlenül egyébként is használt szemüveget vagy kontaktlencsét.

Mindezt figyelembe véve, véleményem szerint a számlázott összegnek az a része, amely a minimálisan szükséges szemüveglencse és keret költségét meghaladja, a dolgozó nem önálló tevékenységből származó adóköteles jövedelme, kivéve, ha azt a cégnek befizeti (ehhez célszerű részletezett számlát kérni).

Az áfa tekintetében, ha igazolható, hogy az adott termék beszerzése a cég adóköteles tevékenységéhez használható (tehát pl. számítógép előtti munkavégzéshez használható védőszemüveg) akkor az áfa levonható. A jogszabály nem tesz különbséget a levonható adó számításakor a szemüveg árára tekintettel. Ha viszont nem védőszemüvegről van szó, akkor a beszerzéshez kapcsolódó forgalmi adó nem helyezhető levonásba.

Forrás: adozona.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!