Jár-e egyidejűleg több jogviszony után táppénz, illetve csecsemőgondozási díj – érdeklődött egy olvasó. Az adozona.hu Széles Imre társadalombiztosítási szakértő válaszát ismertette.

Olvasónk a következőkben részletezte kérdéseit: „Adott egy munkavállaló, akinek volt egy határozott idejű munkaviszonya: 2015. 04. 01–06. 29-éig, majd 2015. 08. 01-jétől a mai napig folyamatosan dolgozik. 10. 31-éig 183 ezer forint bruttó bére volt, majd november 1-jétől négy órában dolgozott 61 ezer forintért. Januártól ismét dolgozhatna magasabb óraszámban, illetve vállalkozást is indíthatna. Ha visszaváltoztatnánk az óraszámát nyolc órásra, 183 ezer forint bruttó fizetésért, és mellette egyéni vállalkozó is lenne, ahonnan kivenné a vállalkozói kivétet, és a szakmás bér után megfizetné a járulékokat, akkor, amikor keresőképtelen lenne, járna-e neki táppénz mindkét jogviszonya után? Mi van akkor, ha már februártól keresőképtelen lesz? Jár-e neki táppénz, ha igen, meddig? Mi lesz a táppénz mértéke? A táppénznek van-e maximuma? Mi lesz ebben az esetben a csed alapja? Van-e a csednek maximuma? Mindkét jogviszonya után megkaphatja a csedet és a táppénzt?"

Az egyidejűleg többes jogviszonyban álló munkavállalót valamennyi jogviszonyára tekintettel megilletik az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásai azzal, hogy a jogosultsági feltételeket minden jogviszonyban külön-külön kell vizsgálni – szögezte le általánosságban szakértőnk, majd a konkrét kérdésre adott válaszában kitért a részletekre is.

   Az említett munkavállaló 2016 februárjában munkaviszonnyal és egyéni vállalkozói jogviszonnyal rendelkezik.

   A februárban is fennálló munkaviszonya 2015. 08. 01-jén kezdődött, míg egyéni vállalkozói jogviszonya ez év januárjában.

    Táppénzre mindkét jogviszonyában jogosult lehetne akár egy évig is, de maximum csak a folyamatos biztosítási idő tartamára.

   Ez a munkaviszonya esetében 2015. augusztus 1-jén kezdődött, míg a vállalkozásában csak ez év január hónapban.

   A táppénzének mértéke 50 százalék lesz, hiszen a 60 százalékhoz 2 év folyamatos biztosítási idő szükséges, havi maximuma a minimálbér kétszerese.

   Ami a csedet illeti, ennek feltétele, hogy a szülést megelőző két évben legalább 365 napnyi biztosítási idővel rendelkezzék.

   Ez a feltétel – figyelembe véve a 2015. 04. 01-jétől 06-29-éig fennálló jogviszonyát – munkaviszonyában hozzávetőlegesen 2016 májusától, míg vállalkozói jogviszonyában (szintén beszámítva a korábbi 3 havi munkaviszonyt) körülbelül októbertől teljesül. Tekintettel arra, hogy ebben az időpontban mindkét jogviszonyában rendelkezni fog a jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző harmadik hónap utolsó napjától visszafele számítva 180 naptári napi jövedelemmel, a csecsemőgondozási díj naptári napi alapját e 180 napi jövedelem figyelembe vételével kell megállapítani.

   Amennyiben még sem lenne 180 naptári napi jövedelme, de  a jogosultságot közvetlenül megelőző harmadik hónap utolsó napjától visszafelé számítva rendelkezik legalább 120 naptári napi jövedelemmel akkor a CSED alapját a 120 naptári napi tényleges jövedelem figyelembevételével kell megállapítani.

Forrás: adozona.hu