Garantált bérminimumot kell-e fizetni a kávézó-lottózó alkalmazottjának, ha nincs vendéglátós végzettsége? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

A kérdés konkrétan így szólt: "Kávézónkban, melyet egy kft. üzemeltet, a Szerencsejáték Zrt. termékeit értékesítjük lottózóként. A kávézó-lottózó bevételének több mint a fele a lottóértékesítésből ered. A kft. főtevékenysége 6120 Vezeték nélküli távközlés, mely a lottóértékesítést jelenti. A Szerencsejáték Zrt. termékeinek értékesítéséhez nem szükséges középfokú végzettség, egyhetes tanfolyam teljesítésével, a zrt. nyilatkozata alapján szakképesítés nélkül végezhető. A munkavállalónak jelen pillanatban nincs vendéglátós végzettsége, csupán a Szerencsejáték Zrt. termékeinek forgalmazására jogosító vizsgával rendelkezik. Meg kell jegyeznem, hogy az értékesítés a kávézóban történik, ahol jelenleg kávét is kiszolgálnak. Ezen esetben kötelező-e a garantált bérminimum kifizetése, vagy addig halasztható, amíg az alkalmazott nem szerez "vendéglátós" képesítést?"

A garantált bérminimumra az a munkavállaló jogosult, aki az alábbi két feltételnek együttesen megfelel:

» az adott munkakör betöltéséhez szükséges a középiskolai végzettség vagy középfokú szakképzettség és

» a munkavállaló ténylegesen is rendelkezik ezzel a középiskolai végzettséggel vagy középfokú szakképzettséggel.

Először tehát azt kell megnézni, hogy jogszabály, kollektív szerződés vagy a munkáltató gyakorlata előír-e középfokú végzettséget, képesítést. Ezt követően kell ellenőrizni a végzettség meglétét.

A 34/2021. ITM  rendelet 1. § (1) bekezdése szerint az 1. mellékletben meghatározott önálló tevékenységek – a (2)–(3) bekezdésben meghatározott eltéréssel – az 1. mellékletben foglalt táblázat B vagy D oszlopában szereplő képesítéssel végezhetőek. A 65. pont értelmében a meleg és hideg ételek, cukrászati készítmények, sütemények, fagylalt, italok kiszolgálását pincér – vendégtéri szakember (pincérsegéd), vendégtéri szaktechnikus végezheti.

Kivételt képez a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. kormányrendelet 28. § b) pontjában meghatározott büfétermékek forgalmazása. Ezen hivatkozás a meleg- és hideg ételekre, cukrászati készítményekre, sütő- és édesipari termékekre, kávét, szeszesitalt és szeszmentes italokat forgalmazó üzletre utal, ahol az ételeket meghatározóan a helyszínen készítik. Nem derül ki a kérdésből, hogy e körbe tartoznak-e, de ezt Önök egyértelműen meg fogják tudni határozni.

Az azonban tény a fentiek alapján, hogy akár jogszabály, akár a munkáltató várja el adott végzettség meglétét, azzal az érintett munkavállaló jelenleg nem rendelkezik. Ekkor adott munkakörben nem is foglalkoztatható (ha a munkáltató elvárása a végzettség megléte, és a fenti rendelet alapján nem kötelező, ő adhat felmentést alóla), és nem illeti meg a garantált bérminimum sem.

 

Forrás: Adózóna

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!