Évek óta tapasztalható lefelé tartó trend törhet meg az idén. A cafeteria keretösszegének alakulását vizsgáló friss kutatásból ugyanis az derült ki, hogy a munkavállalók az idén a tavalyinál 8 százalékkal kaphatnak többet béren kívül. A SZÉP-kártya élelmiszeres „zsebének” megnyílása további kedvező változást hozhat.

Cafeteriatrend évek óta vizsgálja a béren kívüli juttatások alakulását. Fata László szakértő online tájékoztatásában elmondta: a cafeteria idei kerete 8 százalékkal magasabb lett a tavalyinál. Ezzel alapvetően megfordult az évek óta tartó mérséklődési trend. A bruttó összeg 339,1 ezer forintról 366,3 ezerre emelkedett. Ez a szakértő számításai szerint nettóban (tehát amennyit valójában felhasználhatnak a munkavállalók) 257 ezer forint helyett 286,1 ezer forintos költést jelent. A részletes számok szerint nem arról van szó – emelte ki Fata –, hogy arányosan nőttek a keretek.

A kutatás ugyan nem reprezentatív, de mivel 600 feletti volt a válaszadó cégek száma, elég kiterjedtnek tekinthető. Sokatmondó, hogy az előző évi 17 százalékról 11 százalékra csökkent azok aránya, akik százezer forint, illetve ez alatti értékben adnak éves szinten juttatásokat. (Ebbe a kategóriába kerülnek azok is, akik egyáltalán nem adnak a bér mellett kiegészítő elemeket.) Szintén mérséklődött a 100-200 ezer forinti kategóriába esők aránya. Egyúttal viszont emelkedett a 200-400 ezer forintos sávba jutó munkavállalók számára. Ez Fata szerint azt jelzi, hogy ismét nő a cafeteria népszerűsége.

Mint elmondta, egy korábbi gyors felmérésből már szeptemberben is látszott, hogy növekedni fog a keretösszeg. Mindebben pedig nyilvánvalóan még nem is látszik minden, az utóbbi időben bejelentett változtatás. Mint ugyanis korábban megírtuk, az idei cafeteriát az utolsó pillanatban még alaposan felforgatták.

További változást hozhat az élelmiszerre költhetőség

Karácsonykor a kormány az egész 2022-es évre meghosszabbította a SZÉP-kártya zsebeinek átjárhatóságát. Emellett lehetővé tették, hogy február elsejétől élelmiszerre is lehessen a pihenőplasztikról költeni. Mint az Azénpénzem felmérte: számos CBA és Coop boltban már most is lehet SZÉP-kártyával fizetni. A plasztik a Tesco és az Auchan grillpultjainál is használható. A Spar kijelölt egységeiben 2021. július 1-jétől fogadják el az OTP SZÉP-kártyáját. Ezeken a helyeken nyilvánvalóan könnyebb lesz majd az élelmiszerre költhetőséget megoldani. Fontos azonban, hogy az elfogadáshoz kell megfelelő terminál és szerződés a kártyakibocsátóval. 

 Korábban a 24.hu igyekezett feltérképezni, hogy a pihenőkártyák februári változására mely áruházláncok készülnek. Mint leírták, a Lidl és az Aldi egyelőre csak vizsgálja a lehetőséget, a Spar célja viszont, hogy teljes hálózatában használható legyen a plasztik. A CBA-nál úgy fogalmaztak, hogy jónak látják a lehetőséget, és élni kívánnak vele. hozzátették, hogy franchise láncként a hozzájuk kapcsolódó vállalkozások önállóan döntenek a kérdésben, de arra számítanak, hogy széles körű lesz az elfogadás a hálózatban.
 

Az Azénpénzem.hu kérdésére Fata László elmondta, korai még következtetésekre jutni, de véleménye szerint a friss intézkedések még tovább növelhetik a cafeteria népszerűségét. Ráadásul abban bízik a korábbi tapasztalatok alapján, hogy amikor egy vállalkozás felvesz palettájára egy könnyen költhető elemet (az élelmiszer-vásárlásnál pedig nehéz ilyen szempontból kedvezőbbet találni), akkor előbb-utóbb bővíti a lehetőségeket. Már csak azért is, mert dolgozói ezt elkezdik igényelni.

Nem csak az az újdonság, hogy pihenőkártyával lehet élelmiszer venni, több cikket a tavaly október közepi rögzített áron kell a boltoknak árulniuk. Mint Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a csütörtöki Kormányinfón elmondta: az online pénztárgépadatok alapján rendelkezésre állnak az akkori árak. A miniszterelnök által bejelentett kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó-étolaj, a sertéscomb, a csirkemell mellett az egyelőre 3 hónapra szóló intézkedés a miniszter kiegészítése szerint a csirke farhátra is kiterjed.

A cafeteria szabályait, adókulcsait itt nézheti meg

 

Forrás: azenpenzem.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!