„Varrónőt alkalmazunk. FEOR 7212 Szabó, varró. Foglalkoztatunk varrógépműszerészt is. FEOR 7420 Finommechanikai műszerész. Azt szeretnénk kérdezni, hogy ezek garantált bérminimumot igénylő munkakörök-e?” Olvasói kérdéseire dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász ügyvéd válaszolt az Adózóna oldalán.

A garantált bérminimumra az a munkavállaló jogosult, aki az alábbi két feltételnek együttesen megfelel:

♦ az adott munkakör betöltéséhez szükséges a középiskolai végzettség vagy középfokú szakképzettség és
♦ a munkavállaló ténylegesen is rendelkezik ezzel a középiskolai végzettséggel vagy középfokú szakképzettséggel.

Először tehát azt kell megnézni, hogy jogszabály, kollektív szerződés vagy a munkáltató gyakorlata előír-e középfokú végzettséget, képesítést.  Ezt követően kell a végzettség meglétét ellenőrizni. Az egyes ipari és kereskedelmi tevékenységek gyakorlásához szükséges képesítésekről, valamint egyes műszaki szabályozási tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról szóló 34/2021. ITM rendelet 1. melléklete nem írja elő varrónő esetén a szakképesítés meglétét.

A 2021. augusztus 31. napjáig hatályos 21/2010. NFGM rendelet kifejezetten nevesítette a ruhaipart, mely szerint a ruhakészítés, ruhakiszabás munkakörök férfi vagy női szabó, illetve ruhaipari technikus végzettséget igényeltek, melyeknek mindegyike középfokú képesítés, így járt a garantált bérminimum.  A hatályos rendelet szerint azonban nem.

Szerepel ugyanakkor az 53. pontban a „Kötőipari gépek, varró- és szabászgépek karbantartása, javítása. Műszerek, műszerjellegű gépek mechanikus egységeinek szét- és összeszerelése, a berendezések karbantartása, javítása, finommechanikai alkatrészek megmunkálása. Mechanikai orvosi műszerek gyártása, karbantartása, javítása. Ipari gép, berendezés javítása”, mely esetén finommechanikai műszerész képzettséget ír elő a rendelet. Ebből következően utóbbi esetben kötelező a garantált bérminimum megfizetése.

Forrás: adozona.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!